MTI

| 2021. 04. 02. – 18:00 | Déli-sarkvidék |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy ősi, 430 ezer éve az Antarktisz jégtakaróját ért meteoritbecsapódásra utaló nyomokat talált a Kenti Egyetem tudósai vezette kutatócsoport.

Földönkívüli részecskéket (kondenzációs gömböcskéket) találtak a Maud királyné-földön lévő Sor Rondane-hegységben, a Walnumfjellet-hegycsúcson - írja az MTI.

Jelenlétük szokatlan becsapódási eseményre utal, melynek során nagy sebességgel csapódott be egy legalább 100 méteres aszteroida,

ennek eredményeként olvadt és elpárolgott meteoritanyag jött létre.

Ezt közepes típusú becsapódásnak nevezik, mivel nagyobb, mint egy légrobbanás, de kisebb, mint egy krátert generáló esemény - írja az EurekAlert.com tudományos portál.

A törmelék kondritos összetétele, kémiai jellemzői és magas nikkeltartalma utal arra, hogy a Földön kívülről származó anyagról van szó. A megtalált részecskék különleges oxigénizotópjai azt sugallják, hogy kölcsönhatásba lépett az Antarktisz jegéből származó oxigénnel a becsapódáskor.

Az eredmények alapján az esemény sokkal veszélyesebb volt,

mint az 1908-as tunguszkai és a 2013-as cseljabinszki meteoritbecsapódás.

A szakértők eredményeikről a Science Advances című tudományos lapban számoltak be.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a világ legritkább nagymacskáját a kapták lencsevégre Oroszországban, a Primorye régióban. A Kína határában található Leopárd Nemzeti Parkban vadkamera segítségével sikerült rögzíteni egy amuri leopárd anyát három kölykével – olvasható a The Moscow Times cikkében.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedhetett át a koronavírus az emberre. Egy közvetítő faj feltehető szerepét hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös jelentése az új koronavírus (SARS-CoV-2) emberre való átterjedéséről, amelyből az AP hírügynökség előzetesen részleteket tett közzé hétfőn.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!