Magyarország | 2021. 04. 02. – 18:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ahogyan arra Kemenesi Gábor virológus is felhívta a figyelmet, a korábbi feltételezésekkel szemben a tünetmentes terjesztést is megakadályozzák a Pfizer és a Moderna vakcinái.

A héten két nagyon lényeges új információval lettünk gazdagabbak a koronavírus elleni vakcinákkal, illetve a járvány terjedésével kapcsolatban - írja az Index.

Az egyik fontos adat, hogy a vakcinák a valós életben is pontosan hozzák azokat az eredményeket,

amelyeket a klinikai kipróbálásuk során mutattak.

Ezt jelenleg a Pfizer/BioNTech, illetve a Moderna oltásairól tudjuk egyre nagyobb bizonyossággal elmondani. Ezek a vakcinák az engedélyezésüket megelőző klinikai vizsgálatok során, 43 448, illetve 30 420 beteg vizsgálatát követően 95, illetve 94 százalékos hatékonysággal előzték meg a tünetekkel járó Covid–19 kialakulását.

Ez már önmagában is hatalmas eredmény, és felülmúlja a legtöbb, egyéb betegségek ellen használt védőoltások hatékonyságát.

A tudományban ez mindig nagy dilemma, mivel a klinikai kivizsgálás körülményei és a betegpopuláció nem feltétlenül azonosak az oltás mindennapi használata során tapasztaltakkal. A Sars-CoV-2 esetében ezenfelül a kérdésekhez még hozzáadódik a már ismert és még esetleg ismeretlen mutáns, illetve variáns vírusok elleni hatékonyság is.

Ezekre a kérdésekre egyre több, ráadásul egyre megnyugtatóbb választ kapunk. Néhány napja a földkerekség egyik legelismertebb orvosi szakmai folyóirata, a New England Journal of Medicine hasábjain jelent meg az a tanulmány, melynek során kaliforniai egészségügyi dolgozókat vizsgáltak a Pfizer-vakcinával történő beoltás után. Ők nyilvánvalóan fokozott veszélynek vannak kitéve Covid–19 szempontjából, hiszen napi gyakorisággal láttak el ilyen pácienseket.

Ennek ellenére a vizsgálat gyakorlatilag azonos eredménnyel zárult a vakcina klinikai 3-as fázisú kipróbálásakor tapasztaltakkal, vagyis a vizsgált és beoltott 36 659 egészségügyi dolgozóból mindössze 7, azaz hét pozitív Covid-teszt született 15 nappal a második vakcina beadása után.

A pácienseket ráadásul hetente tesztelték, akkor is, ha tünetmentesek voltak

(ilyen tesztelés az engedélyezés előtti klinikai kipróbálásban nem volt).

Mindez annak ellenére, hogy a vizsgálat idején Kaliforniában a járvány éppen a csúcspontján járt, és már terjedőben volt a kaliforniai vírus is. Az oltás tehát az új variánstól is megvédte az egészségügyben dolgozókat. 

Ezt erősítette meg hétfőn az amerikai járványügyi hatóság, a CDC saját tanulmánya, amely ugyan kevesebb, mintegy 4000 beteget vont be a vizsgálatba, viszont több helyszínen, összesen nyolc államban zajlott. Ennek során a kutatók azt tapasztalták, hogy az első adag a Pfizer- és a Moderna-oltásából 80, a második pedig már 90 százalékos eséllyel véd meg az új típusú koronavírus-fertőzéstől,

beleértve a tünetmentes eseteket is. 

A vakcinák tehát nemcsak a klinikai kipróbálás során, hanem a valós életben is megvédenek a betegségtől, és az is bebizonyosodott, hogy a korábbi feltételezésekkel szemben a tünetmentes terjesztést is megakadályozzák. Belátható közelségben van tehát a nyitás. 

Korábban hírt adtunk arról, hogy az allergiásokat könnyebben megfertőzi a koronavírus. A pollenszezon idején sokan allergiás tünetekkel küzdenek. Így aktuális arról beszélni, hogy az allergia sajnos valóban hajlamosít a koronavírus-fertőzéssel való megfertőződésre.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy 9055-tal nőtt a koronavírus fertőzöttek száma Magyarországon. Eddig 2 156 680 embert oltottak be Magyarországon, közülük 863 195-en már a második adagot is megkapták.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés