HáziPatika.com

Megosztás


Több tényezőtől is függ, milyen mértékben és intenzitással ráncosodik a bőrünk. Néhány dologra azért érdemes odafigyelni.

Mindenki életében eljön az az idő, mikor bőrünk veszít feszességéből, rugalmasságából, és megjelennek az első apró ráncocskák. Ám több tényezőtől is függ, milyen mértékben és intenzitással ráncosodik a bőrünk. Ezek egy részét nem tudjuk befolyásolni, csak elfogadni - ilyenek a génjeink és az általuk meghatározott alapvető adottságaink - írja a Házipatika.com.

Az öregedésért olyan, gyakran egymással összefüggő tényezők is felelősek, mint az életkor, a hormonháztartás változása, valamint a káros külső környezeti hatások és életmódunk. A káros környezeti hatások jó része kiszűrhető, és életmódunkba is csempészhetünk olyan elemeket, melyekkel késleltethetjük, lassíthatjuk ezt a folyamatot. Az éghajlati adottságok is befolyásolják bőrünk állapotát: főként a hideg levegő, a szél, vagy épp a szélsőséges meleg az, ami nyomot hagy rajta; de emellett az életmód - a dohányzás, az alváshiány, a stressz, illetve a vitaminszegény táplálkozás - is meghatározó tényező. Néhány apróságra érdemes folyamatosan odafigyelni.

Védelem a napsugarak ellen

A napsugarak energiával töltik fel testünket, javítják a közérzetet, biztosítják a szervezet számára szükséges D-vitamint, azonban a bőr öregedésének fő okozói is. Épp ezért érdemes olyan nappali arckrémet választani, mely UV-szűrőt is tartalmaz, hiszen nem csak a napozás során éri a bőrt napsugárzás. Akár egy városi séta, vagy épp egy sítúra is komoly kihívást jelenthet bőrünk számára.

Mindennapi bőrápolás

Ne feledkezzünk meg a bőr rendszeres és alapos tisztításáról, korunknak és bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumot érdemes használnunk. A tisztító kozmetikumok hidratálják, táplálják, lágyítják a bőrt, emellett pedig olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek védik, nyugtatják, és antioxidánsokhoz is juttatják. Az ápolást lágy, könnyű peelinggel és pakolásokkal is kiegészíthetjük.

Legyünk aktívak.

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a testmozgás és a megfelelő táplálkozás a szervezet számára, amely egyben pozitív hatást gyakorol a bőr egészségére és megjelenésére is. A rendszeres testmozgás javítja a bőr állapotát, serkenti a vérkeringést, felszínre juttatva a friss, oxigéndús vért, így a bőr feszesebb, élénkebb színű és fiatalosabb lesz. A helyes étkezés és mozgás nélkülözhetetlen: a testmozgás pontosan ugyanúgy erősíti és javítja a bőr minőségét, ahogy a csontokra és izmokra hat.

Elegendő alvás

Az alvás szintén alapvető fontosságú a szépség megőrzésében. Bizonyára tapasztaltuk már, hogy ha éjszakába nyúlóan dolgozunk, vagy éppen egy baráti találkozó kedvéért csippentünk le a pihenésre szánt időből és nem alszunk eleget, a fáradtság meglátszik a bőrünkön is: karikák jelennek meg a szem alatt, a bőr szürkés árnyalatúvá és fakóvá válik. Az éjszaka folyamán nemcsak testünk, hanem bőrünk is pihen, új energiához jut, és ami a legfontosabb, regenerálódik. Ilyenkor használja fel és építi be a leghatékonyabban a korábban használt kozmetikumok tápláló anyagait is.

Megfelelő táplálkozás, sok folyadék

Étrendünket kiegyensúlyozottan állítsuk össze fehérjéből, szénhidrátokból és zsírokból, iktassunk be minél több gyümölcsöt és zöldséget is a menübe, ezek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat. Jó, ha a víz állandóan kéznél van, és bátran adhatunk hozzá citromlevet, narancs gerezdeket, összekeverhetjük 100 százalékos gyümölcslével. Készíthetünk frissítőt gyümölcs-, zöld- vagy gyógyteából is. A folyadék elősegíti a megfelelő anyagcserét, serkenti a vesefunkciót és segít kiüríteni a szervezetben felgyülemlő méreganyagokat. A megfelelő folyadékbevitel a ráncok és a szem alatti karikák ellen is hatásos.

Káros szokások

Kerüljük a dohányzást, mert a hatására szűkülő vérerek lassítják a véráramlást és a bőrsejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez. Próbáljunk meg kellő időt szakítani a pihenésre és csökkenteni a stresszt. A stressz növeli a szabad gyökök előfordulását, gyengíti az érfalakat, amely érszűkülethez vezet és lassítja a mikrokeringést. A stressz nem csak testünkre, de bőrünkre is negatív hatással van.