MTI

| 2021. 04. 02. – 13:00 | Európai Unió |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszország nemzetközi humanitárius jogot sért azzal, hogy ismételten megkezdte a jogellenesen elcsatolt Krím félsziget és Szevasztopol lakosságának toborzását az orosz hadseregbe - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

Oroszországot köti a nemzetközi jog, amelynek értelmében biztosítania kell az emberi jogok védelmét és tiszteletben tartását az elcsatolt területeken is - áll a közleményben, írja az MTI.

Az Európai Unió nem ismeri el és nem is fogja elismerni a Krím félsziget és Szevasztopol annektálását.

Felszólítja Oroszországot, hogy hagyjon fel a nemzetközi jog megsértésével. Az EU továbbra is támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül - írták.

A Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz.

Az Európai Unió ezt nem ismeri el, és változatlanul elítéli Oroszország lépését.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Oroszország komoly haderőt csoportosított át az ukrán határhoz. Ukrán értesülés szerint a Krímbe hamarosan még akár 25 hasonló zászlóalj érkezése várható.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Zelenszkijnek nem jelent problémát a Donbász elleni támadás elindítása. Homcsak azonban kifejtette, hogy ez polgári áldozatokhoz vezethet.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!