MTI

| 2021. 04. 19. – 14:05 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Kijev szerint provokáció volt Olekszandr Szoszonyuk szentpétervári ukrán konzul őrizetbe vétele, amelyet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tervelt ki - közölte Jevhenyij Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes egy vasárnap esti tévéműsorban.

A tisztségviselő szerint "egyáltalán nem meggyőző" az FSZB által a konzul őrizetbe vételéről közzétett videofelvétel - írja az MTI.

Elmondta, hogy a kijevi tárca értesülései szerint az ukrán konzult a felvételen lévő férfi találkozóra hívta egy kávéra,

és ő tette az asztalra a számítógéplemezeket a táskájából.

"A konzul épp csak kimondta, hogy fejezze be ezt a +provokációt+, már őrizetbe is vették" - jelentette ki Jenyin. Szavai szerint "a civilizált világnak hozzá kell szoknia, hogy az orosz diplomácia a hibrid háborúban részese a titkosszolgálatok tevékenységének".

A diplomata megjegyezte, hogy amúgy azok az adatok, amelyek a lemezeken voltak, részben nyilvános információk, részben olyan személyes adatok orosz állampolgárokról, amelyek "aprópénzen" megvehetők Oroszországban.

Szerinte Oroszország ezt azért tette, mert az amerikai és csehországi diplomata-kiutasítások fényében Ukrajnát is "ellenséges ország" hírébe akarta keverni az orosz közvélemény előtt.

Jenyin közölte továbbá, hogy Szoszonyuk kiutasítására

válaszul Ukrajna a kijevi orosz nagykövetség egy tanácsadóját utasítja ki, akinek a családneve Csernyikov.

A magas rangú orosz diplomata kiutasítása viszont nem tetszik Moszkvának. "Már kaptunk egy zsarolást, miszerint ha ragaszkodunk a nagykövetség, és nem egy konzulátus alkalmazottjának nemkívánatos személlyé nyilvánításához, akkor ők (az orosz fél) kénytelenek lesznek úgyszintén nemkívánatosnak minősíteni és kiutasítani a moszkvai ukrán nagykövetség egyik munkatársát" - mondta el a külügyminiszter-helyettes.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Csehország szombaton tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki az országból, mert állításuk szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak és közük volt a 2014-es vrbeticei lőszerraktár robbanáshoz.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy április 16-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Oroszország megpróbálja provokálni Ukrajnát, és azt akarja, hogy az ukránok féljenek. Zelenszkij nyomásnak véli az orosz csapatok összegyűlését a határ menti területeken.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!