MTI

Megosztás


Elhunyt az Egyesült Államok legidősebb embere, Hester McCardell Ford, aki legalább 115 éves volt, és akinek 12 gyermeke, 68 unokája, 125 dédunokája és legalább 120 ükunokája született.

Az afroamerikai asszony szombaton halt meg az észak-karolinai Charlotte-ban lévő otthonában, szerettei körében – adta hírül a Charlotte Observer című helyi lap, idézi az MTI.

Hester Ford pontos születési dátuma nem ismert,

a világ legidősebb, 110 éven felüli embereit számon tartó kaliforniai szervezet, a Gerontoloy Research Group (GRG) azonban az Egyesült Államok legöregebb személyeként ismerte el.

A GRG kutatásai szerint az asszony 1905. augusztus 15-én született Dél-Karolinában, családja szerint egy évvel korábban. A helyi lap szerint egy Lancaster környéki farmon nőtt fel, ahol előbb gyapotot szedett, később gyermekfelvigyázóként dolgozott. Tizennégy évesen ment férjhez, első gyermekét 15 évesen hozta világra.

A család 1960 körül költözött Charlotte-ba.

A matróna kétszer olyan hosszú ideig élt, mint férje, John Ford, aki 57 évesen hunyt el 1963-ban.

Élete utolsó éveiben már demenciában szenvedett, de még 112. születésnapján is tudott részleteket idézni a Bibliából.

A hozzátartozók közleménye szerint Hester Ford a népes család oszlopa és támasza volt, mindannyiuknak megadta az oly égetően fontos szeretetet, támogatást és megértést. Személyében képviselte az afroamerikaiak és kultúrájuk előrehaladását Amerikában, „emlékeztetett bennünket arra, hogy milyen messzire jutottunk” – áll a közleményben.

Az asszony halála után a 114 éves Thelma Sutcliffe-et tartja számon az Egyesült Államokban legidősebb embereként Gerontoloy Research Group.

A világ legöregebb embere jelenleg egy 118 éves japán asszony, Tanaka Kane.Forrás

MTI