Origo
| 2021. 04. 19. – 17:00 | Egyiptom |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az egyiptomi régészek a napokban bejelentették, hogy megtalálták a 3000 éves "elveszett aranyvárost". Az ókori emlékekben gazdag Luxor városában bukkantak rá a településre, amelyet még évezredekkel ezelőtt temetett maga alá a homok.

A koronavírus-járvány által válságba jutott egyiptomi gazdaságnak életmentő lehet az új felfedezés, főleg azért, mert a várhatóan a nyomába eredő turisták dollármilliókkal járulhatnak hozzá az ország GDP-jéhez - írja az Origo.

Így a kormány nem titkolt reménye, hogy mire a feltárások a végére érnek,

addigra a határokat is megnyithatják az utazóközönség előtt. 

Betsy Brian, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egyiptológia professzora szerint, "az elveszett aranyváros feltárása a második legjelentősebb felfedezés Tutanhamon sírjának megtalálása óta."

Az Origo is tudósított róla, hogy a most felfedezett települést III. Amenhotep és fia, a legendás IV. Amenhotepp, későbbi nevén Ehnaton irányította és korának legnagyobb közigazgatási és ipari központja volt. 

Nem csoda hát, hogy a kormány nagy várakozással tekint a következő turistaszezonra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az országban a pandémia 2021. április 4-ig összesen 12.123 áldozatot követelt, és 204 .56 fertőzöttet regisztráltak, így jelenleg még szigorú kijárási, illetve utazási korlátozások vannak érvényben.

Ez kétségtelenül nehéz helyzetet teremt, hiszen Egyiptomban a turizmus az egyik vezető gazdasági szektor, amely a 2018-as évben mintegy 389 milliárd egyiptomi fontot (25.674 milliárd forint) termelt

és 1,25 millió munkavállalót foglalkoztatott.

A régészeti-kulturális célpontok felkeresését sokan aztán vörös-tengeri strandolással vagy búvárkodással is kombinálják. Az ország különösen vonzó az európai, észak-amerikai és közel-keleti utazók számára. Az úgynevezett MENA-régóban (közel-keleti és észak-afrikai országok) Egyiptom a turisták érkezését tekintve a harmadik helyen, közvetlenül Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek mögött van (Szaúd-Arábiába a nemzetközi utazók többsége vallási zarándokként érkezik, Mekka és Madinah szent nevezetességeihez).

Ugyanakkor Egyiptomban a Covid-19 járvány miatt a tavalyi évben 69,5 százalékkal esett vissza a vendégek száma a 2019-es 13 milliós számhoz viszonyítva.

A turisták tavaly előtt az ország GDP-jéhez mintegy 15 százalékkal járultak hozzá.

A figyelemre méltó csökkenés nyomán Mohamed Kaoud, az egyiptomi Junior Business Association (EJB) Turisztikai és Repülési Bizottságának vezetője elmondta, hogy az alacsony számok várhatóan 2022-ig kitartanak, amíg az utazási körülmények újra normalizálódnak. Azonban még 2,5- 4 évbe is beletelhet, amíg a turizmus a 2019-es szintre visszakapaszkodik.

Ezért is hatalmas jelentőségű a felfedezett aranyváros, amelynek hírére a nyitást követően gyorsabban megtelhetnek az egyiptomi hotelek.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy egy egyiptomi régészeti misszió bejelentette csütörtökön, hogy megtalálta a 3000 éves „elveszett aranyvárost”, amelyet a homok temetett maga alá az ókori emlékekben gazdag Luxorban.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az észak-iraki Moszul romjai között felfedezték az Iszlám Állam dzsihadistáinak egyik kincstárát. A terrorszervezet önjelölt kalifátusának egykori székhelyén, az egyik összeomlott épület alatt iraki biztonsági erők 1,59 millió dollár (480 millió forint) és 17,5 millió iraki dínár (3,6 millió forint) készpénzt találtak.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!