Kárpátalja | 2021. 04. 18. – 17:07 |

Sokakat érdekel, s engem is többen megkérdeztek, hogy célszerű-e a mogyorótermesztésbe belevágni nálunk, Kárpátalján. Ha csak az ökológiai viszonyokat vesszük figyelembe, akkor igen. Viszont az utóbbi időben sok problematikus kérdést kell megoldanunk, hogy sikeresen tudjuk termeszteni a mogyorót, hogy az hasznot is hozzon. Ebben a kérdésben már van tapasztalatom, 6 éve egy több mint 1000 hektáros ültetvényen vagyok szaktanácsadó.

Már az elején szögezzük le: nem lehet összehasonlítani a vadon termő és az intenzív mogyorótermesztést. A természetben megtalálható mogyorófajták az intenzíven történő fajtáktól eltérően nem szelekció alapján jöttek létre. A legtöbb ilyen fajta nagyobb és jobb minőségű terméshozamot produkál (hektáronként 3-3,5 t).
Legelőször is a talajviszonyokról szeretnék beszélni. Nálunk a nehéz szerkezetű, alacsony humusztartalmú és pH értékű talaj (3,5-4) nem alkalmas e fomájában a mogyoró ültetésére. A humusztartalom 3-4 között, a pH-érték 5-6 között kell legyen. Ezt úgy lehet elérni, hogy a talajba hektáronként 80-100 tonna szervestrágyát és 5-10 tonna mészport viszünk. Ezenkívül arra jöttem rá, hogy az intenzív fajták nagyon érzékenyek a kórokozókra, a különböző betegségekre.

A kórokozók és a kártevők majdnem ugyanazok, mint a dió esetében. Újra felszeretném hívni a figyelmet az új baktériumos és gombabetegségekre. Ezen betegségek gyorsan terjednek, és ha nem védekezünk ellenük idejében hatásos vegyszerekkel, akkor visszafordíthatatlan kárt tudnak okozni.

Ezenkívül, ha gazdaságosan akarunk termelni az ültetvényekben, kötelező az öntözőberendezés használata, amivel tápanyagpótlást is végzünk. Egy vegetációs időszak alatt 10-12 permetezést kell elvégezni a kártevők ellen.

Az utóbbi években egy veszélyes betegség jelent meg, amit szaporítóanyaggal hoztunk be külföldről: ez a gyökérnyak-fitoftóra, ami ellen nehéz védekezni, mivel a növények tömeges elhervadását okozza.

A mogyoró hamar virágzik (február vége–március), ezért fagykárokat szenvedhet (mint pl. idén is). Ez is egy magas rizikófaktor.  

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel. 0975166318 vagy 0503723469.  

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 15. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES