Magyarország | 2021. 04. 18. – 12:10 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A mai, modern világban egyre kevesebbet járunk mezítláb természetes környezetben, homokban, földön, kavicsokon vagy fűben. Pedig érdemes lenne megragadni minden lehetőséget rá, mert nagyon egészséges.

Meglepő, de az arcunkra is hatással van

Egészen meglepő módon a mezítlábas séta például serkenti az arc vérkeringését - legalábbis egy 2014-ben készült kutatás szerint. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a közvetlen érintkezés a földdel serkenti az arcbőr szöveteinek regenerációját, mivel élénkíti a keringést ezen a területen, így akár afféle öregedéslassító terápiaként is felfogható - írja a Házipatika.com.

A szabad gyökök ellen is hatékony

A káros szabad gyökök számtalan téren ártanak a szervezetünknek, de ha lerúgjuk a cipőnket, akkor ezzel is felvehetjük a harcot. Szintén kutatás igazolja ugyqanis, hogy a mezítláb járkálás segít a szabad gyökök semlegesítésében, ami egész testünknek jót tesz.

Javulhat a tartásunk

A cipők, papucsok, különféle lábbelik talpkialakítása, párnázottsága megakadályozza, hogy járás közben bizonyos izomcsoportokat bevonjunk a mozgásba. Emiatt csökkenhet a mozgástartomány, romolhat az egyensúlyunk. Ha mezítláb járunk, aktiváljuk ezeket az izmokat, amelyek segítenek, hogy javuljon a tartásunk. Éppen ezért a gyerekeknek, illetve az ülőmunkát végzőknek, gerincproblémákkal küzdőknek különösen jó a mezítlábas séta. Ez az idegrendszerünkre is pozitívan hat, mivel képes aktiválni bizonyos, a talpon található akupresszúrás pontokat, amelyek a vénákat, idegeket stimulálják.

Alvásproblémák esetén is segíthet

Akinek alvásproblémái vannak, annak is érdemes kipróbálnia a rendszeres mezítlábas sétálgatást. Egy tanulmány szerint ez ugyanis képes csökkenteni a kortizolszintet - az alvászavarok hátterében pedig gyakran áll az, hogy ennek az úgynevezett stresszhormonnak a szintje megemelkedik a szervezetben. Ráadásul még fájdalomcsillapító hatást is tulajdonítanak neki. Emellett stresszcsökkentő hatású is, ami szintén ahhoz köthető, hogy képes lecsökkenteni a megemelkedett kortizolszintet.

Csökkenti a vér viszkozitását

A vérsűrűség megnövekedését már több kutatás is összekötötte a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. A mezítlábas séta csökkentheti a vér viszkozitását, ezért ezeknek a betegségeknek a megelőzésében is hatásos lehet. 

Mindig nézzük meg a talajt, mielőtt mezítláb kezdünk járni rajta, hogy elkerüljük, hogy belelépjünk valami olyasmibe, ami felsértheti a talp bőrét, vagy bármilyen sérülést okozhat!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!