HáziPatika.com

Megosztás


A mélyhűtő nagyszerű dolog, hiszen hosszú ideig tárolhatunk benne különféle élelmiszereket anélkül, hogy megromlanának. A fagyasztott ételek kiengedésének és felhasználásának azonban megvannak a maga élelmiszerbiztonsági szabályai, amelyeket nagyon fontos, hogy minden esetben betartsunk.

Csak kivesszük a fagyasztott csirkemellet a mélyhűtőből, mielőtt reggel elindulunk, kitesszük a konyhapultra, így mire délután hazaérünk, kiolvad, és már meg is főzhetjük. Jól hangzik, de rossz ötlet! Ha a fagyasztott ételek hőmérséklete 40 fok fölé nő, illetve ha több mint 2 órán át vannak szobahőmérsékleten, elszaporodhatnak bennük a baktériumok. A mélyhűtött termékek külseje gyakran hamarabb kienged, mint a belső részük, de ez ne tévesszen meg senkit: úgy is lehetnek bennük kórokozók, hogy egy részük még fagyott - írja a Házipatika.com.

Hogyan érdemes kiengedni az ételeket?

Sokkal jobb, ha az ételt úgy engedjük ki, hogy a mélyhűtő részből áttesszük a "sima" hűtőbe, ahol például a húsok körülbelül egy nap alatt kiolvadnak. Az alsó polcra tegyük, hogy a leve ne csöpögjön rá a többi élelmiszerre. A marhahús, a tengeri ételek és a szárnyasok egy-két napig tarthatók el biztonságosan a hűtőben a mélyhűtőből kivéve, a steak és a sertéshús pedig körülbelül három napig.

Használhatjuk a mikrohullámú sütő kiolvasztó programját is, előtte viszont távolítsuk el a csomagolást, és tegyük át az ételt egy mikrózható edénybe. Ez egy biztonságos módszer az ételek kiolvasztására, viszont fontos, hogy a kiengedett élelmiszert azonnal felhasználjuk. Mindig ellenőrizzük, hogy a mélyhűtőben megfelelő-e a hőmérséklet. Minél alacsonyabb, annál hosszabb időbe telik majd kiolvasztani a benne tárolt élelmiszereket. A mélyhűtött ételeket természetesen kiolvasztás nélkül, közvetlenül a fagyasztóból kivéve is felhasználhatjuk, de ebben az esetben számoljunk vele, hogy az elkészítésük hosszabb időt fog igénybe venni.

Ezzel inkább ne próbálkozzunk

A forró víz gyorsabban kiolvaszthatja az ételeket, de ez nem feltétlenül biztonságos módszer. Egyrészt azért, mert hamar olyan hőfokúra melegszik az étel, amely segíti a baktériumok szaporodását, másrészt a húsfélék hamarabb elkezdhetnek megfőzni, mint ahogyan azt szeretnénk. Tegyünk inkább hideg vízbe, hiszen még ez a megoldás is gyorsabb, mintha a hűtőben olvasztanánk ki, viszont kicsit több erőfeszítést igényel. Tegyük a légmentesen csomagolt ételt egy tál hideg vízbe úgy, hogy ellepje, majd cseréljük a vizet 30 percenként rajta. Ha így olvasztunk ki valamit, akkor azonnal főzzük meg, miután kiengedett.

Soha ne próbálkozzunk "alternatív" módszerekkel, tehát például ne próbáljuk mosogatógépben kiolvasztani a mélyhűtött élelmiszereket, és a pincében sem, akármilyen hűvös is van odalent. Ha pedig mégsem használjuk fel az adott élelmiszert, akkor is csak úgy tegyük vissza a mélyhűtőbe, ha még teljesen fagyott állapotban van.