Szlovákia | 2021. 04. 16. – 13:04 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Szlovákiában hétfőtől változik a határokon működő rendszer és a kötelező karantén feltételei. A járványhelyzettel kapcsolatos óvintézkedések változtatását a Közegészségügyi Hivatal pontosította.

Erről a hivatal szóvivője, Daša Račková tájékoztatta a TASR-t - írja a parameter.sk.

Azoknak az embereknek, akik hétfő 6.00-tól érkeznek Szlovákiába,

és az elmúlt 14 nap során csak uniós országokban, Izlandon, Norvégiában, Liechtensteinben, Svájcban vagy Nagy-Britanniában vagy Észak-Írországban jártak, nem kell karanténba menniük, ha beoltották őket a Covid-19 betegség ellen.

A feltétel, hogy a Moderna ésa Pfizer/BioNTech esetében legalább 14 nap teljen el attól kezdve, hogy az illető megkapta a vakcina második adagját, az AstraZeneca esetében pedig több mint négy hétnek kell eltelnie az első adagtól számítva.

Az ezen országokból származó embereket akkor sem kell karanténba helyezni, ha legyőzték a COVID-19-et, és 180 napon belül beoltották őket vektor- vagy mRNS-vakcinával, és az első adag óta legalább 14 nap telt el.

Azoknak sem kell továbbá karanténba vonulniuk, akik az elmúlt 180 napban estek át a betegségen,

amit hivatalos dokumentummal igazolni is tudnak.

A rendelet célja továbbá, hogy megszüntesse a karantén alóli egyedi mentességek megadásának lehetőségét a kormány egy tagjának kérésére. „Egyes esetekben az érintett személyeknek 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztre lesz szükségük, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre” – fejtette ki a szóvivő.

A hivatal pontosította, hogy a karantén alóli automatikus mentesség azokra is vonatkozik, akik házasságuk felbontása miatt vagy közeli személy temetésére érkeznek Szlovákiába. Ezt azonban bizonyítaniuk kell.

Kivételt fog képezni egy kísérő személy is, akinek 48 óránál nem régebbi antigénteszttel vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel kell rendelkeznie.

Az ország területén történő áthaladást is pontosítják. „Egyöntetű szabályok vonatkoznak majd azokra, akik Szlovákián keresztül jutnak el abba az országba, ahol tartózkodási lehetőségük an, vagy amelynek az állampolgárai. Más esetekben a belügyminisztériumnak kell engedélyeznie az átutazást.

Korábban hírt adtunk arról, hogy meghaladta a hárommilliót a beadott oltások száma Szerbiában, 1,2 millióan már megkapták valamely vakcina második adagját is - közölte Aleksandar Vucic köztársasági elnök a szerbiai közszolgálati televízió péntek reggeli híradása szerint.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 138,9 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES