MTI

| 2021. 04. 16. – 09:04 | Európai Unió |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A NATO-szövetségesek szolidaritásukat fejezik ki az Egyesült Államokkal a csütörtökön bejelentett, Oroszország destabilizáló tevékenységeire adott válaszlépések kapcsán - közölte az észak-atlanti katonai szövetség közleményében csütörtökön.

A NATO arra reagált, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette:

pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben,

és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra - írja az MTI.

A NATO közleményében egyebek mellett aláhúzta: Oroszország destabilizáló magatartást folytat, megsérti, illetve nem teljesíti nemzetközi kötelezettségvállalásait. Beavatkozási kísérletet tesz a szövetséges országok választásaiba, széleskörű dezinformációs kampányokat indít és rosszindulatú kibertevékenységeket folytat. Mint írták, az Egyesült Államok és más szövetségesek úgy ítélik meg, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint Oroszország felelős a SolarWinds elnevezésű kiberműveletben, emellett aggodalomra adnak okot azok a jelentések is, amelyek szerint Oroszország ösztönözte az amerikai és a NATO-erők elleni támadásokat Afganisztánban.

Kijelentették: a NATO szolidáris az Egyesült Államokkal, elítéli az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elleni idegméreggel elkövetett merényletkísérletet. A vegyifegyverek bármilyen körülmények között történő használata a nemzetközi jog megsértését jelenti,

és ellentétes a vegyifegyvertilalmi egyezménnyel - tették hozzá.

A szövetségesek végezetül felszólították Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel destabilizáló magatartásával, és tartsa be nemzetközi kötelezettségeit, beleértve a leszerelési, fegyverzet-ellenőrzési, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó megállapodásokat és kötelezettségvállalásokat.

"Felszólítjuk Oroszországot, hogy szüntesse meg provokációit, és oldja fel a feszültséget Ukrajna határain és az illegálisan elcsatolt Krím területén" - fogalmaztak.

A szövetségesek egyenként és közösen is fellépnek a szövetség kollektív biztonságának fokozása érdekében - tették hozzá.

Az Európai Unió csütörtökön szintén szolidaritását fejezte ki az Egyesült Államokkal, és aláhúzta: az infokommunikációs eszközök és hálózatok rosszindulatú használata aláássa mindazon előnyöket, amelyeket az internet a társadalom egésze számára nyújtani képes, valamint megmutatja, hogy néhányak készek a nemzetközi biztonság és stabilitás kockáztatására.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitika főképviselője az Európai Unió nevében kiadott közleményében aggodalmát fejezte ki az egyre gyakoribb rosszindulatú kibertevékenység miatt, amely - mint írta -

jelentős kárt okozhat a társadalmaknak, a közös biztonságnak és a gazdaság számára.

"Minden szereplőnek tartózkodnia kell a felelőtlen és destabilizáló viselkedéstől a kibertérben is. Felszólítunk minden államot, hogy építő jelleggel vegyen részt a kibertérben elkövetett bűncselekmények vizsgálatában, és tegyen megfelelő intézkedéseket az infokommunikációs termékek és szolgáltatások biztonságának előmozdítása érdekében" - fogalmazott.

Az Európai Unió és tagállamai elkötelezettek egy olyan globális, nyitott, stabil és biztonságos kibertér előmozdítása mellett, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat, az alapvető szabadságjogokat, a demokratikus értékeket és elveket, valamint a jogállamiságot, hogy mindenki biztonságosan élhessen úgy az online térben, mint a való világban - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy bekérette az orosz diplomáciai tárca a moszkvai amerikai nagykövetet a Washington által meghirdetett újabb szankciók után - jelentette be Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint a Moszkva ellen csütörtökön bejelentett új amerikai szankciók lényeges vonása, hogy a csomag pénzügyi része nem érinti az orosz szuverén adósságeszközök másodpiaci forgalmazását, és ha ez a jövőben is így marad, a piaci hatás várhatóan korlátozott lesz.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!