MTI

| 2021. 04. 16. – 18:00 | Irak |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az észak-iraki Moszul romjai között felfedezték az Iszlám Állam dzsihadistáinak egyik kincstárát – közölte az iraki Safak News hírportál.

A terrorszervezet önjelölt kalifátusának egykori székhelyén, az egyik összeomlott épület alatt iraki biztonsági erők 1,59 millió dollár (480 millió forint) és 17,5 millió iraki dínár (3,6 millió forint) készpénzt,

több kilogramm ezüstöt és aranyérméket találtak  -írja az MTI.

A Safak News szerint a szélsőségesek bankját egy jól értesült forrástól származó bejelentés alapján sikerült megtalálnia az iraki rendőrségnek. A pénzt és a nemesfémeket az iszlamisták minden bizonnyal a helyi lakosoktól kobozták el.

A Safak News megjegyezte, hogy a biztonságiak pénzverdébe szánt 15 kilogramm ezüstöt, illetve az Iszlám Állam által fizetőeszközként használt arany pénzérméket is találtak.
Lefoglaltak emellett 17,5 kilogramm ezüstöt fémrudak formájában, illetve más, eddig pontosan még nem azonosított nemesfémeket is felfedeztek a kincstárban.

A terrorszervezet 2014 nyarán rohanta le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt területeit. Emberei megszállták Moszult, amelyet kalifátusuk fővárosává nyilvánítottak. Az iszlamisták az ellenőrzésük alatt álló területeket módszeresen kifosztották, a lakosokat pedig megadóztatták.

Irakban az Iszlám Állam 2017 decemberében döntő katonai vereséget szenvedett.

Egykori vezérét, Abu Bakr al-Bagdadit tavalyelőtt ölték meg a szomszédos Szíriában egy amerikai kommandós akcióval.

A harcok során Moszulban szinte kő kövön nem maradt. Az iraki kormány szerint a város helyreállítására legkevesebb kétmilliárd dollárra lesz szükség.

Az Iszlám Állam szétszéledt harcosai közül jó néhányan bevették magukat a sivatagokba, és onnan kiindulva hajtanak végre támadásokat.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy mérgeskígyót találtak egy salátacsomagban Ausztráliában. Nem tudni, hogy a körülbelül 20 centiméter hosszú kígyó hogyan kerülhetett bele a csomagba, de mindaddig kényelmesen elvolt, amíg a szupermarketből haza nem vitte a férfi.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a dúsgazdag emberek radikális életmódváltására is szükség van a klímaváltozás megfékezéséhez – figyelmeztetnek brit szakemberek egy friss jelentésben, amely szerint a legvagyonosabb egy százalék kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint a legszegényebb 50 százalék együttvéve.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!