Ukrajna | 2021. 04. 16. – 13:15 |
Fotó: Karpat.in.ua

Megérkezett a COVAX globális program által biztosított Pfizer koronavírus elleni oltóanyag a kijevi nemzetközi repülőtérre.

Ukrajna jelenleg 117 ezer dózist kapott, azonban május–június során még 10 millió adagnyi vakcinára számít

- írja a Karpat.in.ua.

„Ma Ukrajna teljes mértékben csatlakozott a nagy COVAX-családhoz, hiszen megkapta az első adag oltóanyagot a kezdeményezés keretein belül” – közölte Viktor Ljasko országos tisztifőorvos.

Április 17-én a vakcinákat szétosztják a régiók között, s másnap már meg is kezdődik az oltás. A Pfizert az idősek otthonában élők és az ott dolgozó személyzet kapja majd, ezt követően pedig a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának és az Állami Határőrszolgálat munkatársai.

Az információk szerint a megyék és a főváros 1170 adagban részesülnek,

az oltóanyagon kívül oldószert és fecskendőt is küldenek majd az oltópontokba.

Ukrajna biztosítja a vakcinák előírásszerű tárolását és szállítását. Az oltóanyagot speciális, száraz jéggel feltöltött konténerekben szállítják majd, melyek egy hónapon át -60– -80 fokon őrzik a vakcinákat.

A mobilcsoportok a raktárból történő elszállításkor +2– +8 fok alatt kell őrizzék az oltóanyagot, s a kiolvadást követő 120 órában fel kell használják azt.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Makszim Sztepanov, az Egészségügyi Minisztérium vezetője arra kéri a polgárokat, hogy minél jobban kerüljék a nagy tömeget, és korlátozzák a társas kapcsolatokat. A közelgő májusi ünnepek, valamint az ortodox húsvét idejére Ukrajnában „különleges" karantént alkalmaznak.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy 17 479 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba Ukrajnában. A betegségben 39 096-an vesztették életüket és 1 465 820-an gyógyultak fel a kórból.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!