HáziPatika.com

Megosztás


Nagyon sok embernek van részleges vagy teljes fogpótlása, műfogsora. Ezek az eszközök rendkívüli mértékben képesek javítani az életminőséget, ám ha rosszul vannak beállítva, komoly fájdalmakat okozhatnak, és bizonyos betegségek rizikóját is növelik.

A műfogsort elég nehéz megszokni, ezért a problémák főleg viselésének kezdetén jelentkezhetnek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a száj belsejében vagy az állkapocsban, illetve az íny környékén érzékelhető fájdalom, az íny megduzzadása, kipirosodása, érzékenysége. A műfogsor növelheti olyan betegségek rizikóját, mint a szájpenész, a száj gombás fertőzése, a szájszárazság és a kellemetlen lehelet, az afta vagy az ínygyulladás - írja a Házipatika.com.

A kellemetlen tüneteket egyszerű otthoni módszerekkel is kezelhetjük, de ha a problémák hosszú ideig elhúzódnak, vagy ha a fájdalom olyan mértékű, hogy a hétköznapjainkat is megnehezíti (például nem tudunk miatta enni), esetleg rendszeres az ínyvérzés, mindenképpen keressünk fel szakembert (fogorvost), aki beállíthatja a műfogsort.

Az otthoni módszerek közül az egyik legegyszerűbben alkalmazható a sós vizes öblögetés, melynek baktériumellenes hatásai is vannak, de csökkenti az íny duzzanatát és fájdalmát, valamint a szájszárazság miatt kialakuló afták és kellemetlen szájszag esélyét is. Keverjünk el egy teáskanál sót egy pohár langyos vízben, majd öblögessünk ezzel naponta két alkalommal.

A szegfűszeget régóta a fogbántalmak egyik leghatékonyabb ellenszerének tartják, a benne található eugenolnak köszönhetően fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatása is van. Őröljünk meg néhány szem egész szegfűszeget, annyit, hogy nagyjából fél teáskanálnyi port kapjunk. Ezt keverjük össze annyi olívaoljjal, hogy jól kenhető pasztát kapjunk. Kenjük fel az íny azon területeire, amelyek a legjobban fájnak, majd öt perc múlva alaposan öblítsük ki a szánkat langyos vízzel. Hasonló hatásokkal rendelkezik a kurkuma is, így az őrölt kurkumát is alkalmazhatjuk ugyanúgy, mint az őrölt szegfűszeget. Ezeket a fűszeres "pakolásokat" naponta kétszer is alkalmazhatjuk.

A fekete teában található tanninok összehúzó, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatásúak, emellett pedig a kórokozók szaporodását is meggátolják. Készítsünk egyszerű, erős fekete teát, hűtsük ki, majd öblögessünk ezzel naponta legalább kétszer. A teafiltert se dobjuk ki! Kihűlés után tegyük az érintett ínyterületre, hagyjuk hatni 10 percig, majd öblítsük ki a szánkat langyos vízzel. A zsálya frissítő, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású, így az erősebb zsályateával való öblögetés is jótékony hatású lehet. Arra azonban ügyeljünk, hogy a zsályának szárító hatásai is lehetnek.

A keleti országokban a fogászati problémák ellen az egyik legnépszerűbb házi szer a füge. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezeknek köszönhetően gyógyítja, ápolja a fogínyt. Vágjunk ketté egy friss fügét, majd a gyümölcshúst tegyük az ínyre. Tartsuk rajta legalább 10 percig, majd öblítsük ki a szánkat langyos vízzel.