Ukrajna | 2021. 04. 15. – 12:43 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában csütörtökre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem 16,5 ezer, a megelőző napinál mintegy kétezerrel több új beteget, és ismét négyszáz fölötti elhunytat jegyeztek fel.

A járvány tavaly tavaszi kezdete óta azonosított fertőzöttek száma mostanra meghaladta az 1,9 milliót - írja az MTI.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 16 427 új esettel 1 903 765-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 433-mal 38 658-ra emelkedett.

Eddig 1 453 766 páciens gyógyult meg, az aktív betegek száma viszont csaknem ötezerrel, 411 341-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napon ismét sok, 4229 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon ötezer fölötti volt.  

A legtöbb új beteget, 1 625-öt megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Roman Rodina, az egészségügyi minisztérium alá tartozó Közegészségügyi Központ főigazgatója ugyanakkor csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna már túljutott a járvány csúcspontján. Ezt azzal indokolta, hogy a nyugati régiókban csökken a megbetegedések száma, a járvány a keleti megyékre "tolódik át".

Közölte, hogy 2020 márciusától decemberig, azaz tíz hónap alatt valamivel több mint 1 millióan betegedtek meg Ukrajnában, míg idén az első három hónapban már 808 ezren. "Eszerint az előfordulási arány háromszor magasabb lett" - tette hozzá. Elmondta még, hogy tavaly a halálozási arány 1,7 százalékos volt, míg 2021-ben pedig már 2,3 százalékos.

A központ adatai alapján a koronavírus brit mutációját már Ukrajna 24 régiójából 21-ben kimutatták,

míg a dél-afrikait egyelőre csak Poltava megyében.  

Az egészségügyi minisztérium ismét frissítette a megyék járványhelyzet szerinti besorolását. A kelet-ukrajnai Poltava megye is a legsúlyosabb, "vörös" kategóriába került, vele együtt még 11 régió és a főváros, Kijev.

Kárpátalja és még két megye - Ivano-Frankivszk és Herszon - van a legenyhébb, "sárga" besorolásban, kilenc megye pedig "narancs" zónában.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán piacon csak év végén jelenik a meg a koronavírus-vakcina. A közeljövőben a koronavírus elleni vakcinák nem jelennek meg Ukrajna szabad piacán. Az ilyen gyógyszerek szállítása csak 2021 novemberében lehetséges – jelentette ki David Arahamia, a Nép szolgája párt vezetője a Legfelső Tanácsban az egyik ukrán tévécsatorna adásában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Európában Ukrajna a harmadik helyen a koronavírus áldozatainak számát tekintve. Április 13-án Lengyelország az első helyet foglalta el a napi koronavírus okozta halálesetek számát tekintve (644).

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES