Kárpátinfo.net


| 2021. 04. 15. – 07:33 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Üzleti Szövetség támogatja, hogy a cukorimport vámtétele nulla legyen szeptemberig, mivel Ukrajnában a cukor ára jelenleg 36%-kal magasabb, mint az Európai Unió országaiban.

„Az üzleti vállalkozások a Legfelső Tanács Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottságának elnökéhez, Danilo Hetymancevhez fordulnak, és azt kérik, hogy

kezdeményezze a cukorvám ideiglenes csökkentését 50%-ról 0%-ra 2021 szeptemberéig (az új cukorrépa-betakarításig).  

Ez lehetővé teszi a cukorhiány fedezését a hazai piacon, biztosítja az élelmiszer-ipari termékek megszakítás nélküli előállítását, és megfékezi mind a cukor, mind pedig a felhasznált termékek árainak növekedési ütemét” - áll az Európai Üzleti Szövetség közleményében, írja az Ukrajinszki Novini hírportál.

Februárban a cukor fogyasztói árindexe 61,7%-kal emelkedett 2020 februárjához képest.

Az Európai Üzleti Szövetség szerint ezt a helyzetet befolyásolja a répa hozamának és cukortartalmának csökkenése, a jelenlegi szezonban a cukortermelés csökkenése, valamint Ukrajnában a cukorrépa alá tartozó területek csökkenése.

Emellett Ukrajna továbbra is exportálja a cukrot.

Többek között 2020. szeptember 1. és december 31. között 70 ezer tonna cukrot exportáltak.

A jelentés szerint a helyzet megoldása lehet a cukor Ukrajnába történő behozatala, de gazdaságilag indokolatlan a jelenlegi 50%-os vámtétel mellett importálni.

A Szövetségben hangsúlyozták, hogy a cukor árának helyzete már jelentős kárt okozott az élelmiszer-termelőknek, akik kénytelenek megemelni termékeik árát, és elveszítik a piaci versenyképességüket.

Az üzleti vállalkozások képviselői szerint ennek a helyzetnek a folytatása további áremelkedést, valamint az édesipari termékek gyártásának és exportjának csökkenését eredményezheti.

Ugyanakkor a szövetség szakértői szerint a minimális cukorár rögzítése, amelyet a Miniszteri Kabinet határozattervezetében javasolnak, nem oldja meg a helyzetet,

hanem éppen ellenkezőleg, további cukorhiányt válthat ki az üzletek polcain.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában az Állami Statisztikai Szolgálat szerint 2020-ban a lakosság jövedelmének harmada szociális segély és egyéb átutalás volt. Ez a gazdaság alulértékelődését jelenti – fejtette ki véleményét Vszevolod Sztepanyuk közgazdász.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában a GDP 50%-át az árnyékgazdaság teszi ki. Például 2020-ban a GDP 4,5 billió volt. Kettéosztva hozzávetőlegesen megkapjuk az árnyékgazdaság összegét.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!