Magyarország | 2021. 04. 15. – 17:00 |
Fotó: Budapesti Operettszínház

Április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján az Anne Frank naplója című mono-operát közvetíti a Budapesti Operettszínház. 

További részletek és jegyek itt érhetők el.

A német megszállók elől családjával együtt Amszterdamban bujkáló zsidó kislány, a tizenhárom éves Anne Frank 1942. június 1-jén kezdett el naplót vezetni. Terve az volt, hogy feljegyzései alapján könyvet ír a háborúról, hű képet festve benne a hollandiai német megszállás éveiről. A könyv soha nem készült el, Anne Frank nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt a bergen-belseni koncentrációs tábor poklában életét vesztette.

Naplója örök érvényű, megrendítő olvasmány, amely mindazokhoz szól, akik szeretnék jobban megérteni, mi történt a bujkáló családokkal a hitleri vészkorszakban.  

Egy mementó arról, hogy a szabadság nem mindig magától értetődő.

A többféle feldolgozást is megélt alapművet Grigori Frid egyszemélyes operaváltozatában ismerhetik meg az Operett Online nézői. A darabot Rátóti Zoltán rendezte, a címszerepben Süle Dalmát láthatjuk.

A karmester Pfeiffer Gyula, a Budapesti Operettszínház Főzeneigazgatója.

„A napló Anne Frank sorsán keresztül képviseli egy kollektív trauma feldolgozásának lehetőségeit, amivel újra és újra foglalkozni kell, hiszen a Holokauszt ténye olyan súlyos társadalmi felelősség, amit a mai napig nem tudtunk kellőképpen feldolgozni. Méltóképpen kell emlékeznünk és emlékeztetnünk. A társadalmat ért traumákról folyamatosan beszélnünk kell, ugyanis a feldolgozatlan történetek nem törlődnek” – Rátóti Zoltán rendező.

A mono-opera címszerepét Süle Dalma alakítja, aki így vallott a próbafolyamatról: 

„Több szakaszra bontottam a felkészülést: először elolvastam a naplót és nagyon megrendített, majd amikor elkezdtem foglalkozni magával a darabbal akkor is nagyon sokat sírtam, ezért időt hagytam magamnak arra, hogy leülepedjenek bennem a dolgok. Miután ez megtörtént megint elolvastam a naplót, azonban már azzal a tudással, hogy a darab zeneszerzője, Grigori Frid mely naplóbejegyzéseket emelte ki, és hogy neki mi volt a koncepciója erről a mono-operáról. Ezek után pedig már egy teljesen más képet kaptam a naplóról, mint első olvasásra. Anne Frank üzenete ma is érvényes! Az ő humora és életigenlése minket is megtanít hálásnak lenni a hétköznapi dolgokért. Elképesztő hittel rendelkezett ez a lány, örülni tudott annak is, ha a tetőn keresztül besütött egy napsugár és úgy tudott lesni egy résen, hogy a szellő érintse az arcát.”

Budapesti Operettszínház


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!