Karpat.in.ua


Április 13-án a francia elnök adminisztrációja bejelentette Ukrajna elnöke párizsi látogatásának várható időpontját. Április 16-án, pénteken Emmanuel Macron elnök az Elysee-palotában fogadja Volodimir Zelenszkijt, hogy megvitassák Ukrajna keleti részén, az orosz csapatok az ukrán határ közelében való összevonása által kialakult válságos helyzetet.

Mint ismeretes, Franciaország elnöke, valamint Németország kancellárja közvetítőként részt vesz a donbászi helyzet rendezését hivatott „normandiai formátum” keretein belül Ukrajna és Oroszország közötti párbeszédben - írja a Karpat.in.ua.

A „normandiai négyek” legmagasabb szintű találkozója legutóbb Párizsban 2019 decemberében volt,

amikor Vlagyimir Putyin ekkor találkozott először Volodimir Zelenszkijjel.

A donbászi válság háromoldalú megvitatása Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin között legutóbb március 31-én volt.

Az utóbbi időben a nyugati országok szinte naponta fejezik ki aggodalmukat az orosz csapatok összevonása és mozgása miatt az ukrán határ és az annektált Krím közelében.

Ezen kívül, Jens Stoltenberg főtitkár a NATO nevében követelte, hogy Oroszország „vessen véget fegyveres erői összevonásának az ukrán határ közelében és „hagyjon fel a provokációkkal”. Április 13-án Brüsszelben Stoltenberg megbeszélést folytatott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, amely során „indokolatlannak, érthetetlennek és nagyon aggasztónak” nevezte az orosz csapatok összevonását az ukrán határok közelében.

Jens Stoltenberg „haladéktalan intézkedéseket” követelt Moszkvától,

hogy tegyen intézkedéseket a feszültség enyhítése helyzet érdekében.

Dmitro Kuleba szintén részt vett a NATO–Ukrajna bizottsági ülésén. A találkozót követően nyilatkozatot tettek közzé Ukrajna teljeskörű támogatásáról a Szövetség országai részéről.

Kedden Brüsszelben az ukrán külügyminisztérium vezetője találkozott Anthony Blinkennel, az Egyesült Államok külügyminiszterével. „Folyamatosan támogatjuk Ukrajna euro-atlanti integrációját a folyamatban lévő orosz agresszióval szemben Donbász térségében és Krímen”, közölte Blinken az ukrán kollégájával folytatott tárgyalást követően.

Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter csatlakozik Blinkenhez Brüsszelben. Kedden látogatást tett Németországban, az amerikai katonai kontingens megerősítését jelentette be: az USA 500 katonával bővíti német bázisait.

Érdekes módon Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter, mindezekre az eseményekre reagálva kijelentette, hogy Oroszország nyugati határainál jelenleg „két hadi- és három légi egység” tartózkodik,

ami válasz „a NATO, Oroszországra nézve fenyegető katonai tevékenységére”.

A fegyveres erők nyugat felé való összevonását orosz védelmi miniszter „ellenőrzésnek” nevezte, amely két héten belül befejeződik. „A hadsereg gyakorlatot tart” – emelte ki Szergej Sojgu.

Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron közötti pénteki tárgyalások nagyon fontosak, ugyanakkor jelzésértékűnek kell lenniük a konfliktusok résztvevői és érdekeltjei számára.