USA | 2021. 04. 15. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Nem zárja ki az amerikai hírszerzés, hogy a koronavírus egy vuhani laborból szökött meg, és indult világhódító útjára – közölte Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának szerdai meghallgatásán Haines hangsúlyozta, hogy igaz, egyelőre nem tudják megállapítani, pontosan hol, mikor és hogyan terjedt át emberre a koronavírus, de erre vonatkozóan két teóriát tartanak elképzelhetőnek:

  1. a vírus természetes úton fejlődött ki, és ugrott át állatról emberre,
  2. egy laborbaleset következményeként tört ki a világjárvány.

Annak elméletét, hogy a koronavírus a Vuhani Virológiai Intézetből szabadult ki, már a Trump-kormányzat magáévá tette. A hipotézist azonban az előző elnöki adminisztráció gyorsan átpolitizálta, a világjárványért pedig Donald Trump számtalanszor Kínát tette felelőssé, a kórokozót kínai vírusnak vagy éppen „kungflunak" titulálva - írja az Index.

Trump retorikája vélhetően hozzájárult ahhoz, hogy

megszaporodtak az ázsiai amerikaiak elleni atrocitások az Egyesült Államokban. 

Egy másik teória szerint az embert is fertőzni képes koronavírustörzset biológiai hadviselés céljára fejlesztették ki, bár ezt az elméletet a tudomány képviselői többször elvetették. Azt viszont sejteni lehet, hogy a vuhani intézetben közegészségügyi céllal kísérleteztek a denevérek által hordozott koronavírussal. 

William Burns, a CIA igazgatója a bizottsági meghallgatáson egyetértett Hainesszel, és bírálta Pekinget a koronavírus eredetének kivizsgálásának akadályozása miatt. Burns emlékeztetett, hogy a kínai hatóságok korlátozták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértőinek a vírus eredetének kutatására vonatkozó munkáját Kínában, ugyanis nem adtak hozzáférést az első Covid–19-esetek adataihoz a Vuhanban vizsgálódó kutatóknak.

Maga a WHO igazgatója is bírálta a kutatás akadályozását, és utalva arra, hogy a laborbaleset elméletet így nem lehet elvetni, további vizsgálatokat sürgetett. 

Mindazonáltal több mint egy évvel a járvány kitörése után, megbízható források hiányában nehéz lesz bizonyítani, hogy a vírus egy laborból szökött meg, már ha egyáltalán így történt – jegyzi meg a Yahoo News. 

Korábban hírt adtunk arról, hogy jól ismert tévhit, hogy a koronavírusnak köze van az 5G-hez, de az összeesküvés-elméletek gyártói számára ez nem akadály. Íme négy tévhit, amely az utóbbi időben elterjedt az interneten, és ezzel szemben a valóság.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a bűntudat és szégyenérzet a covid-járvány körülményei közepette számos okból kialakulhat az emberekben, például azért mert jobbak lettek az életkörülményei a szigorú intézkedések után, vagy mert elhanyagolják a gyerekeiket és a családot, vagy mert nem segítenek másoknak, esetleg azért, mert alkalom adtán megszegik a szabályokat.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!