MTI

Megosztás


A magyar kormány döntése értelmében 2022 végéig lezárul a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program - jelentette be csütörtökön, az Arad megyei Pécskán Grezsa István, a programért is felelős miniszteri biztos.

Grezsa István egy a program keretében már épülő óvoda időkapszulájának az elhelyezésén vett részt a magyar-román államhatártól mintegy harminc kilométerre fekvő román többségű kisvárosban.

A miniszteri biztos a rendezvény után az MTI-nek telefonon elmondta:

a jövő évi zárásig 176-ra emelkedik a program keretében felépített új magyar óvodák száma, és 773-ra azoké az óvodáké, amelyeket felújítottak.

A több parlamenti cikluson át folyó, összesen 61 milliárd forintos költségvetésű program keretében emellett négyszáz játszótér és több tucat óvodai sportpálya is épült, és nagy mennyiségű didaktikai eszköz került a Magyarország határain kívüli magyar óvodákba. Hozzátette: az óvodai infrastruktúra-fejlesztéshez jelentős humánerőforrás-fejlesztés is társult.

A csütörtöki esemény keretében a már épülő pécskai óvoda egyik szegletkövében helyeztek el az időkapszulát. A református egyház által épített intézmény mintegy 60 magyar gyermek ellátását biztosítja majd egy bölcsődei és két, hosszú programos óvodai csoportban. A beruházás 220 millió forintból valósul meg.

Grezsa István elmondta: Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter példája is azt jelzi, hogy akkor kell építkezni, amikor nehézség és kilátástalanság övezi a mindennapi életet. A Pécskán született politikus a két világháború közötti időszakban 10 éven át töltötte be a vallás- és közoktatásügyi miniszteri tisztséget, és megreformálta a magyar oktatásügyet.

"Ebben a pandémiában nagyon jó üzenete van a mai eseménynek,

hiszen az említett kultuszminiszter hagyatéka az a rengeteg intézmény, amely egy olyan időszakban épült a megmaradt Magyarországon, amikor az ország politikailag és gazdaságilag is keresztre volt feszítve" - fogalmazott Grezsa István.

A politikus hozzátette: az alapkőelhelyezés a vallásközi és az etnikumközi egyetértés jegyében zajlott, hiszen a 12 700 lakosú kisvárosban a magyarok csupán a lakosság 28 százalékát teszik ki, és túlnyomó többségük római katolikus vallású.

Ennek ellenére a kétszeresen is kisebbségi helyzetben levő református egyház építi az óvodát.

Az időkapszula elhelyezésén a település Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott magyar polgármestere, Antal Péter arra tett ígéretet, hogy segíti az intézmény elindításához szükséges engedélyek beszerzését, és az önkormányzat vállalja az intézmény fenntartását.Forrás

MTI