Magyarország | 2021. 04. 14. – 08:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az egészséges életmód és a jó gének nagyban meghatározzák, mennyi ideig fogunk élni. Akadnak azonban olyan szokások is, amelyekről talán nem is gondolnánk, hogy szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél szebb kort éljünk meg.

Érdemes például figyelmet fordítani arra, hogy minél kevesebb zsírpárna legyen a hasunkon. A hasi zsírpárnák még akkor is veszélyesek lehetnek, ha egyébként egészséges a testsúlyunk, mivel ezek növelhetik a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - írja a brightside.me. Ugyancsak fontos a pozitív életszemlélet és a sok nevetés. A nevetés jót tesz az agynak, a szívnek, ezért érdemes tudatosan keresnünk például az olyan filmeket, könyveket, amelyek megnevettetnek, illetve olyan emberek társaságát, akik jó kedvre derítenek - írja a Házipatika.com.

Egy tanulmány szerint a lelkiismeretes emberek is tovább élnek, és ez a tulajdonság a kognitív funkciókról is sokat elárul. Aki fegyelmezettebb, szervezettebb, hatékonyabb és célorientáltabb, számíthat rá, hogy hosszabb élete lesz. Egy másik tanulmány szerint a napi rendszeres séta is éveket adhat hozzá életünkhöz. Csupán 2100-4500 plusz lépés naponta mérhetően csökkentheti a szívroham és a stroke veszélyét.

Amikor csak tehetjük, töltsünk időt a barátainkkal, járjunk társaságba, mert a statisztikák szerint a szociálisan aktív emberek tovább élnek, mint azok, akik magányosak. Az izoláltan élő emberek életében több a stressz és a kevésbé egészséges szokás, ez pedig gyengítheti az immunrendszerüket.

Talán meglepő lehet, de egy tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik 33 éves koruk után szülnek, jobbak az esélyeik a hosszú életre. Esetükben akár dupla akkora is lehet annak valószínűsége, hogy 95 éves korukig élnek, mint azoknak a nőknek, akik 29 éves koruk előtt adtak életet gyermekeiknek. Érdemes rendszeresen ellenőriztetni a D-vitamin-szintünket is, mert ha ez megfelelő, az már önmagában sokat segíthet a korai öregedés megelőzésében. A nagyszülőknek pedig jó hír, hogy az unokáikkal töltött idő is hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább éljenek.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!