Európai Unió | 2021. 04. 14. – 14:14 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Együtt mentünk Afganisztánba, most pedig eljött az ideje, hogy közös terv alapján, közösen vonjuk ki erőinket az országból - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Brüsszelben szerdán.

"Elértük azokat a célokat, amelyeket kitűztünk magunk elé, ezért most itt az ideje, hogy hazahozzuk erőinket"

- fogalmazott Antony Blinken, aki kétnapos tanácskozásra érkezett a NATO brüsszeli központjába, írja az MTI.

Az amerikai külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva közölte, a katonai szövetség közös terv kidolgozásán fog fáradozni a haderő közös, összehangolt kivonása érdekében Afganisztánból.

"Együtt mentünk Afganisztánba, hogy megbirkózzunk azokkal, akik megtámadtak bennünket. Megbizonyosodtunk arról, hogy Afganisztán nem válik ismét a terroristák menedékévé, akik bármikor támadást indíthatnak ellenünk" - tette hozzá Blinken.

A The Washington Post című lap és a Reuters hírügynökség kedden "bennfentes" forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök szeptember 11-ig akarja kivonni az amerikai csapatokat Afganisztánból, s ezt a döntését szerdán készül bejelenteni.

"Azért vagyok itt, hogy a szövetségesekkel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral a kezdetektől fogva képviselt közös elvek alapján dolgozzam együtt: közösen mentünk Afganisztánba, közösen alkalmazkodtunk a helyi viszonyokhoz, most pedig közösen távozunk az országból" - fogalmazott Blinken.

Információk szerint Antony Blinken és Lloyd Austin védelmi miniszter, aki szintén részt vesz a NATO-tagországok külügyminisztereinek a nap folyamán később tervezett rendkívüli videókonferenciáján, tájékoztatni fogja a döntéséről a szövetségeseket Brüsszelben.

Joe Biden elnök hamarosan a nyilvánosság előtt tesz bejelentést erről - közölte Blinken.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az afganisztáni csapatkivonással összefüggésben korábban közölte: legfontosabb, hogy bármit is tesz a NATO, az közös döntés eredménye legyen. A szövetségesek együtt mentek Afganisztánba, s amikor az idő eljön, együtt is kell távozniuk onnan, a távozás ugyanis azt eredményezheti, hogy Afganisztán újra a terroristák menedékévé válik - figyelmeztetett.

Akár a maradás, akár a kivonulás mellett dönt a NATO, célja az , hogy Afganisztán soha többé ne nyújthasson menedéket a szövetségeseket is megtámadni képes terroristáknak - tette hozzá a főtitkár.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Moszkva tanulmányozza a csúcstalálkozóra vonatkozó amerikai javaslatot. Oroszország tanulmányozni és elemezni fogja a Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozójára vonatkozó washingtoni javaslatot - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Biden találkozót javasolt Putyinnak. Közleményében a Fehér Ház részletezte: az ukrajnai konfliktusról és egyéb regionális, illetve globális ügyekről egyeztetett kedden, telefonon Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!