Magyarország | 2021. 04. 13. – 15:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem a keleti szomszédjaink kedvére történik - írja a Hirado.

A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott

és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek.

Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben.

„Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni”
– jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NATO beállt Ukrajna mögé és támogatják őket, viszont semelyik fél nem vállalná fel, egy olyan esemény kirobbantását, ami elpusztítaná a föld nagy részét.

A kaotikus helyzet a koronavírusra is kihatással van.

„Ha megnézem az oltási adatokat, akkor sírni kell, olyan rossz a helyzet Ukrajnában” – tette hozzá a szakértő.

Az elszegényedő ország próbál minden téren segítséget kérni és csatlakozni a NATO-hoz viszont ez jelenlegi helyzetben lehetetlennek tűnik.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Hetek és az EU aggodalmukat fejezték ki az orosz haderőösszevonás miatt az ukrán határ mentén. A világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) külügyminiszterei és Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn, közös állásfoglalásukban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím félszigetre.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Patriot középhatótávolságú rakétavédelmi rendszer Ukrajna területére történő telepítését kérte az Egyesült Államoktól Adrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője. A jelentés szerint a Time-nak adott interjúban Jermak elmondta, hogy a Patriot-rendszer telepítését ő kérte az USA vezetésétől.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!