Magyarország | 2021. 04. 13. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Már hatféle oltóanyaggal lehet oltani Magyarországon, Szlávik János szerint ez örvendetes, mert így az orvosok könnyedén meg tudják állapítani, hogy kinek melyik a legideálisabb.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint az oltásoknak köszönhetően a maszkoktól is megszabadulhatunk majd - írja a Hirado.

A fertőzőképesség is csökken a vakcina beadása után.

A másik előnye, hogy elkerülhető vele a súlyos megbetegedés. Az a cél, hogy a koronavírus elleni átoltottsági szint elérje a 70-80 százalékot, mert akkor akár a régi életünket is visszakaphatjuk – erről beszélt a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa reggel a Kossuth Rádióban.

Szlávik János hangsúlyozta: ehhez az kell, hogy minden felnőtt felelősen beoltassa magát, mert csak akkor jöhet össze ez a szám.

„Ha valaki megkapta a két védőoltást, és eltelt utána egy vagy két hét, akkor ő úgymond maximális védettséggel rendelkezik. Ami nem azt jelenti, hogy nem fertőződik meg, hiszen néhány százalékban, nagyon ritkán előfordul fertőződés, de az illető nem lesz súlyos beteg, hál istennek az is kiderült, hogy nemigen adja tovább a vírust, tehát az ő fertőzőképessége is jelentősen csökken, és ez a cél! Ha Magyarországon az emberek 70-80 százaléka megkapná bármely védőoltást, akkor elérhetnénk azt a védettségi szintet, amikor már teljesen máshogy élnénk az elmúlt egy évhez összehasonlítva az életünket, és ez a cél!" – mondta a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában Szlávik János, Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a rengeteg oltással kapcsolatos nyilatkozat helyett mindenki a tudományos eredményeket vegye figyelembe.

Hangsúlyozta, hogy a vakcináknak lehetnek nagyon ritka mellékhatásai,

ez történt az AstraZeneca esetében is, de Magyarországon még nem találkoztak súlyosabb esettel ez is bizonyítja, hogy mennyire ritkán fordulhatnak elő ezek.

„Több országban is az oltásoknak köszönhetően sikerült megfékezni a járványt” – emelte ki. Szerinte hazánk jó úton halad e felé, nyáron, vagy talán ősszel akár már a maszkoktól is megszabadulhatunk.

Beszélt arról a jelenségről is, hogy sokan miután megkapták a védőoltást úgy próbálnak megbizonyosodni annak hatásosságáról, hogy különböző antitest vizsgálatokat végeztetnek magukon. Szlávik János szerint ez a módszer nem alkalmas erre, klinikai laborvizsgálat nélkül ezt nem lehet megállapítani.

A legfontosabb szerinte, hogy a vakcina képes-e megakadályozni a megfertőződést, vagy a súlyos megbetegedést és ez alapján a hazánkban is alkalmazott kínai Sinopharm oltóanyaga is jól vizsgázott, több országban is ezzel sikerült megfékezni a járványt.

A főorvos éppen ezért károsnak tartja az olyan nyilatkozatokat, amelyek megkérdőjelezik a Sinopharm vakcina hatásosságát.

Hozzátette, hogy szerinte egy bizonyos szintnél megakadhat az „oltakozási kedv”,

amikor „kampányokat kell azért folytatni, hogy azok is szeressék a védőoltást, akik eddig ódzkodtak tőle vagy úgy gondolták, hogy nekik nem kell magukat beoltatni, majd beoltatja más.”

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 136,6 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy kritikus a helyzet Romániában, miután a hétvégén megteltek az intenzív osztályok. Az egészségügyi tárca szerint hat olyan ágy maradt az egész országban, ahol koronavírusos beteget tudnak elhelyezni.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!