Kárpátinfo.net


Megosztás

A világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) külügyminiszterei és Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn, közös állásfoglalásukban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím félszigetre.

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát, valamint az uniót képviselő aláírók úgy ítélték meg,

hogy az előzetes értesítés nélküli, nagyszabású csapatmozgások fenyegetést jelentenek, hatásuk destabilizáló

- írja az MTI.

A nyilatkozattevők felszólították Oroszországot, hogy szüntesse meg a provokációnak számító tevékenységet, és haladéktalanul tegyen meg mindent a feszültség felszámolására nemzetközi kötelezettségeinek megfelelően.

"Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartsa be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) alapelveit és a katonai mozgások átláthatósága érdekében aláírt kötelezettségvállalásait" - fogalmaztak.

Kiemelték, hogy továbbra is támogatják Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül. Támogatják továbbá Ukrajna önmérsékletet tanúsító magatartását, valamint Franciaországnak és Németországnak a normandiai folyamaton keresztül kifejtett erőfeszítéseit a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtásának biztosítása érdekében.

Ez az egyetlen út a konfliktus tartós politikai megoldására - húzták alá.

Végezetül felszólítottak minden érintett felet, hogy haladást szolgáló módon vegyenek részt az EBESZ-en belüli háromoldalú kapcsolattartó csoport munkájában a tűzszünet megerősítésére és megszilárdítására.

A kelet-ukrajnai Donyec-medencében március 26-án ismét kiéleződött a helyzet, gyakorivá váltak a tűzpárbajok az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák között, amelyekért a felek egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától jogellenesen elcsatolt Krím félszigetre.

Julija Mendel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótitkára egy vasárnap esti tévéműsorban azt közölte,

Oroszország negyvenezer katonát vont össze az ukrán határ mentén,

és ugyanennyit az általa önkényesen elcsatolt Krím félszigetre. Kiemelte, hogy az év kezdete óta már 26 ukrán katona halt meg a fegyveres konfliktusban, míg a legutóbbi, tavaly júliusi tűzszünet életbe lépése óta a múlt év végéig öt katona esett el. Hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők nem terveznek támadó műveletet a Donyec-medencében.