Ukrajna | 2021. 04. 12. – 10:14 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Volodimir Zelenszkij elnök csapatának meggyőződése, hogy tárgyalások útján kell elérni a békét. Ezt Julia Mendel, az államfő sajtótitkára nyilatkozta a Dom tévécsatorna adásában április 11-én.

"Hat hónapig, míg betartották a tűzszünetet, csak öt halott volt a mi oldalunkon.

És már ebben az évben, alig több mint három hónap alatt 26 ukrán katona vesztette életét. Ezek a szomorú statisztikák azt mutatják, hogy felborult a törékeny egyensúly" - mondta Mendel, akit a Golos.ua idéz.

Ugyanakkor szerinte Ukrajna nem tervez támadást Donbász ellenőrizetlen területei ellen.

"De Oroszország más kérdés. Az egész világ ma arról beszél, hogy orosz csapatok halmozódnak fel az ukrán határ közelében. A keleti határ mentén már 40 ezer orosz katona van, ugyanannyian a megszállt Krímen. És most az a kérdés: támadhat-e Oroszország? Igen, és ezt 2014-ben már láttuk is" - hangsúlyozta a sajtótitkár.

Ezzel kapcsolatban az elnök képviselője hozzátette: Zelenszkij normandiai formátumú tárgyalásokat keres,

és „minden lehetséges diplomáciai eszközzel” halad a béke felé.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Moszkva nem zárja ki, hogy Kijev megpróbálja erőszakkal dűlőre vinni belső problémáit, ebben az esetben Ukrajna veszélyt jelent majd Oroszország számára - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 televízióban vasárnap leadott nyilatkozatában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az ukrán haderő kész a gyors reagálásra a helyzet kiéleződése esetén. Az ukrán fegyveres erők készen állnak arra, hogy gyorsan reagáljanak a helyzet kiéleződésére Kelet-Ukrajnában és végig az orosz határ mentén – jelentette ki Ruszlan Homcsak altábornagy, vezérkari főnök egy csütörtök esti televíziós műsorban.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!