HáziPatika.com

Megosztás


Az egészséges ember vizelete steril - de csak a húgyhólyagban. A távozás során a húgycsőből és a nemi szervek környékéről felvesz kórokozókat, ezért is mondják, hogy pisilés után mossunk kezet. De jó tudni, hogy előtte is kell!

Kézmosás pisilés előtt?

Hogy miért? Mert jártunkban-keltünkben mindenféléhez hozzányúlunk. Most épp itt ül a monitor előtt, a billentyűzetet és az egeret használja - utoljára mikor takarította le őket? Vizsgálatok szerint a telefonkagyló, a billentyűzet és a számítógépes egér sokszor több baktériumnak ad otthont, mint a WC-kilincs. Ha tehát nem mos kezet pisilés előtt, akkor azt kockáztatja, hogy kórokozókat visz a nemi szervére vagy annak környékére. Ezek a nedves, meleg helyen szaporodni kezdenek, és betegségeket okozhatnak férfiaknak és nőknek egyaránt - írja a Házipatika.com.

Persze ott az immunrendszer, aminek feladata elbánni a kórokozókkal, de az immunrendszerünk sincs mindig jó formában, ezért inkább egy kézmosás előtte, mint urológus vagy nőgyógyász utána!

Kézmosás pisilés után

Mint mondtuk, a vizelet steril, de csak a húgyhólyagon belül. Ráadásul a vizeletben számos olyan kiválasztott méreganyag van, amit nem feltétlenül szeretnénk - még kis mennyiségben sem - visszajuttatni a szervezetbe. És nem utolsó sorban tiszteljük meg annyival embertársainkat, hogy WC-használat után tiszta kézzel nyúlunk a kezükhöz vagy a közös használatú tárgyakhoz.

Mit tanítsunk meg egy gyermeknek?

A nemi szerv megfelelő tisztítását. Lányos anyukaként tudom, hogy a gyerekek nyitottak az újdonságra, nem prűdek, míg beléjük nem neveli valaki. Kisbabakorban a szülők feladata, hogy a szeméremajkak közül kitörölje az odakerült székletet vagy természetes váladékot - mindig elölről a végbélnyílás felé haladva, hogy még véletlenül se kerülhessen szennyezés a hüvelybemenethez. Ehhez nedves törlőkendőt használjunk. A kendőt, amellyel a székletet letöröltük, dobjuk el, majd egy új, tiszta törlőkendővel tisztítsuk meg a szeméremajkakat.

A nagyobbacska, már beszélni kezdő lánykák vagy kisfiúk fürdetésénél pedig kommentáljuk hangosan, hogy mit csinálunk. Ha sokat hallja a gyermek, akkor később teljesen természetes lesz, hogy maga is így csinálja!

Amikor a kislány már önállóan használja a bilit vagy vécét, akkor is beszéljük meg vele, hogy a vécépapírt ugyanígy használja: a nemi szervet törölje először, és úgy haladjon a végbélnyílás felé. A nőknek ugyanis eredendően komoly fertőzésforrás, hogy a hüvelybemenet és a végbélnyílás közel van egymáshoz. A végbélben természetes módon élő, ott nem káros baktériumok ugyanis a hüvelybe jutva komoly megbetegedést idézhetnek elő!

Mire való a bidé?

Egyre több helyen terjed el a bidé használata, az új építésű házakban sokan igénylik a külön bidét is, a meglévő lakásokba pedig a hagyományos WC-re rakható változatokat szereltetik fel az intim higiéniára kényesek.

Használatát nemcsak aranyeres problémákban szenvedőknek ajánlják a végbélnyílás kíméletes tisztításához, hanem mindenkinek. Vízzel ugyanis valóban tisztára moshatjuk az intim tájékokat székelés vagy vizelés után, nőknél pedig nagy komfortérzetet adhat a menstruáció idején, mivel a szeméremajkakhoz csordult vért így (is) kimoshatják. A WC-ülőkébe szerelt bidék nagy része több programmal is rendelkezik, így a család minden tagja megtalálhatja a legmegfelelőbbet a tisztálkodásra.

Szülők figyelmébe!

Akármilyen kicsi a gyerek, ne játsszon fürdőnadrág vagy bugyi nélkül a strandon, játszótéren, ne üljön így a homokba, mert a homokból féregpeték kerülhetnek a hüvely és végbél tájékára, és a homok - irritáló hatása miatt - gyulladást okozhat. Ugyanígy ne üljön meztelenül székre, hintára, strandolás után pedig a vizes alsóneműjét cseréljük szárazra.

Strandolás után mossuk meg egész testüket szappannal, és töröljük szárazra! Amennyiben mégis észrevennénk gyermekeinknél váladékozást, ne szégyelljük elvinni őket gyermekorvoshoz, gyermeknőgyógyászhoz, ugyanis kezeletlen esetben náluk is krónikussá válhat a fertőzés. Ez vizelési panaszokat, lányoknál a hüvelyfal összetapadását válthatja ki, sőt a felnőttkorimeddőségoka is lehet.