Nagy-Britannia | 2021. 04. 01. – 13:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Elsőre elég különösnek tűnő folyamat játszódik le a brit lakosság körében. 27 éve nem látott mértékben csökkent ugyanis a szigetország lakóinak adósságállománya.

A háttérben az áll, hogy mivel számos bolt bezárt a koronavírus-járvány miatt, a britek sokkal kevesebbszer használták a hitelkártyáikat - írja az Origo.

Akkorát zuhant februárban a brit lakosság hitelkártya-használata, hogy 27 éve nem látott mértékben csökkent a szigetország lakóinak eladósodottsága – írja a The Guardian.

A háttérben az áll, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében

a lakosság kevesebbet tudott és akart hitelből költeni.

Közben egyre többen fizették vissza a már meglévő adósságaikat is, amivel a lakossági hitelfelvétel 9,9 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest – ilyen mértékű visszaesésre 1994 óta, az adatok mérésének kezdete óta, nem volt példa. A Bank of England egyébként már januárra is rekord mértékű esésről jelentett, a decemberi 9 százalékos visszaesést követően.

Az elemzők pedig úgy számolnak, hogy valószínűleg márciusban is folytatódik a lakosság hitelállományának leépülési trendje, mivel még nem tud helyreállni a lezárások előtti fogyasztói aktivitás.

A brit fogyasztói óvatosság másik jele, hogy februárban tovább nőttek a megtakarítások. Vagyis a lakosság folyamatosan igyekszik pénzügyi tartalékokat képezni. A lakossági megtakarítási és más betéti számlák állománya 17,1 milliárd fonttal bővült februárban.

A Bank of England vezető közgazdásza, Andy Haldane úgy számolt, hogy

a járvány teljes időszaka altt akár 250 milliárd fontnyi megtakarítás is felhalmozódhatott a brit lakosság számláin. 

Ennek egy része pedig a lazításokat követően visszakerülhet a gazdasági körforgásba (fogyasztásként), tovább erősítve a gazdasági növekedést.

Mindeközben a jelzálog-hitelezés erősödött a szigetországban. A lakosság 6,2 milliárd fontnyi hitelt vett így fel februárban, ami jelentős bővülésnek számít. A jegybank elemzése viszont kiemelte, hogy ez valószínűleg annak tudható be, hogy a potenciális hitelfelvevők igyekeztek kihasználni az illetékfizetések időszakos elengedését. Eredetileg ugyanis márciusban véget ért volna a kedvezményes időszak, de végül kitolták azt június végéig.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukránok egy év alatt többet költöttek, mint amennyit megkerestek. A karanténévben az ukránok megtakarításai 17 milliárd hrivnyával csökkentek. Ez az elköltött és a megkeresett pénz különbségéből következik.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy elsőre talán sokkolónak, de legalábbis meghökkentőnek tűnhet, ha manapság valaki a szén-dioxidban rejlő üzleti lehetőségekről beszél. A károsanyag-kibocsátás ugyanis meghatározza a közbeszédet.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés