Magyarország | 2021. 04. 01. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A koronavírus-járvány kezdete óta az egyik legfontosabb kérdés, ami a kutatók fejében kalapál: vajon egy immunitást szerzett ember tünetmentesen tovább képes-e fertőzni a másikat?

Vagyis ha valakit beoltottak a vakcinával (így „mesterségesen” immunizálták), de mégis megfertőződik, képes-e továbbadni a vírust másnak?

A kérdés azért kardinális, mert ha a válasz igen,

akkor a vírussal szembeni harcban sokkal-sokkal rögösebb út áll előttünk - írja az Index.

Kemenesi Gábor, a pécsi egyetem virológusa szerdai vakcinahíradós YouTube-videójában fantasztikus hírrel szolgált a kérdést illetően.

Egy, a medrxiv.org orvostudományi portálon megjelent izraeli tanulmányból idézett (ebben az országban a legmagasabb az átoltottsági szint a világon), mely azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a társadalom többi csoportjára, elsősorban a fiatalokra a 19–50 közöttiek átoltottsága.

kérdést úgy is fel lehet tenni: megvédik-e a fertőzéstől a 19–50 év közöttiek a 19 év alattiakat, ha be vannak oltva.

A válasz úgy tűnik: igen.

A tanulmányból kiderül, hogy ahogy a 19-50 év közöttiek körében nőtt az átoltottság, úgy csökkent ezzel párhuzamosan az esetszám a 18 év alattiak között. 

De nem csak közöttük. A kutatást január 16-tól március 20-ig végezték a szakemberek, és az eredmény azt mutatja, hogy az átoltottsági szint emelkedésével minden korosztályban meredeken zuhant az új fertőzéses esetek száma.

Kemenesi Gábor egy másik vizsgálatot is említett, amelyről már korábban posztolt: 2500-4000 fős mintán, folyamatos teszteléssel vizsgálták a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal beoltott embereket az USA-ban 2020 decembere és idén március között.

A cél ugyanaz volt, mint Izraelben: kideríteni a tünetmentes fertőződés kockázatát. Azt találták, hogy az első oltás után

14 nappal a beoltottak 80 százaléka védett lett a tünetmentes fertőzéssel szemben is, a második dózis után pedig már a 90 százalékuk szerzett ugyanilyen védettséget.

Ez kegyetlenül jó hír, ugyanezt látjuk az izraeli adatokban is, és ezért zsugorodik náluk a járvány

– fogalmazott a kutató, s hozzátette, a vírus ugyan ettől még megmaradhat közöttünk, de tizedakkora mértékben, mint korábban.

Korábban hírt adtunk arról, hogy állatoknak szánt Covid oltóanyagot jegyeztek be Oroszországban. A hatóság szerint a Carnivac–Cov elnevezésű oltóanyag az első, új koronavírus-fertőzés elleni állatvakcina a világon.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy koronavírus fertőzötteknél a túlsúly krónikus betegségnek számít. Nagy veszélyt jelent a koronavírus az elhízottakra. Egy friss tanulmány szerint a súlyos szövődmények kialakulásáért minden harmadik esetben az elhízás a felelős.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés