Nagy-Britannia | 2021. 03. 09. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A brit egészségügyi minisztérium hétfőn ismertetett adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 65-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

Ez a második olyan nap egymás után, amikor nem érte el a százat a nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma: vasárnap 82 páciens haláláról érkezett jelentés - írja az MTI.

A brit kormány számítási módszertana

a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe.

A vasárnapi és a hétfői adatok előtt legutóbb október 9-én volt száz alatt a Covid-19 betegségben egy nap alatt elhunytak száma Nagy-Britanniában.

A szaktárca hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 1441-en haltak meg Covid-19 betegség miatt, 755-tel, 34,4 százalékkal kevesebben, mint a múlt hétfőn zárult egyheti időszakban.

A mostani járványhullám januári tetőzésének idején volt olyan időszak, amikor naponta következett be annyi haláleset, mint amennyiről a jelenlegi időszakban egy hét alatt érkezik bejelentés az egészségügyi hatóságokhoz.

A nagy-britanniai halálos áldozatok száma a járvány kezdete óta a hétfői adatokkal együtt 124 566.

A hétfőn zárult egy hétben 41 225 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak tesztekkel, 14 634-gyel, 26,2 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Az év elején még naponta izoláltak több mint 60 ezer, esetenként 70 ezerhez közeli számú új koronavírus-fertőzöttet Nagy-Britanniában.

Ugyancsak folyamatosan és jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma.

A brit egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 5416 beteget kellett kórházba szállítani, 2327-tel, 30,1 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Matt Hancock egészségügyi miniszter már múlt pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ezekben a folyamatokban immár egyértelműen az oltások hatása látszik.

Az egészségügyi minisztérium hétfő este közzétett adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 22 377 255-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. A második adagban 1 142 643-an részesültek, vagyis az eddig beadott oltások száma az első és a második dózisokkal együtt meghaladta a 23,5 milliót.

A kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 53 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltást.

Boris Johnson miniszterelnök a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén kijelentette: arra kell készülni, hogy az iskolák megnyitásával óhatatlanul növekedni fog a koronavírus-fertőzöttek száma. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel hetente milliók kapják meg az oltást,

a fertőzéssel szembeni immunitás egyre szélesebb körű lesz a brit lakosságon belül.

Jenny Harries angliai tisztifőorvos-helyettes ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta: most már mindegyik országrészben száz alatt van a százezer lakosra jutó koronavírus-fertőzéses esetek száma.

Harries professzor hozzátette ugyanakkor, hogy még erről a szintről is elindulhat egy újabb járványhullám, így egyelőre fenn kell tartani az elővigyázatossági intézkedéseket, köztük az emberek közötti távolságtartást.

Korábban hírt adtunk arról, hogy megnyíltak Angliában az iskolák. Ezzel egy időben életbe lépett az a kormányrendelet, amelynek értelmében az Angliában élőknek írásban indokolniuk kell utazásuk célját, ha külföldre akarnak utazni.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Hollandiában március végéig meghosszabbítják a kijárási tilalmat. A kijárási tilalmat március 15. és 17. között, a parlamenti választások időszakára felfüggesztik.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés