Magyar Nemzet

Megosztás


Kiemelkedően magas lehet a súlyos állapotú koronavírus-betegek között a migránsok aránya a nyugat-európai országokban; legutóbb dán újságok cikkeztek erről.

Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a bevándorlók figyelmen kívül hagyják a járványügyi intézkedéseket - írja a Magyar Nemzet.

Egyre több migráns szervezetében mutatják ki a koronavírus-fertőzést Dániában.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint míg a bevándorlók a teljes népesség 8,9 százalékát, a koronavírusos eseteknek mintegy 23 százalékát teszik ki. A hatóságok már sokkal szigorúbban ellenőrzik, hogy az emberek betartják-e a járványügyi korlátozásokat, és arra hívják fel a bevándorlók figyelmét, hogy ők sem kivételek, rájuk is vonatkoznak a kormány intézkedései. A Jyllands-Posten dán napilap cikke szerint a kiugróan magas számok hátterében többek között az áll, hogy kudarcot vallott a migrációs politika.

Ha mondjuk a koronavírustesztek a szociális ellátások előfeltételei lennének, valószínűleg sokkal többen teszteltetnék magukat a migránsok között is – írta a szerző, hangsúlyozva, hogy a vírus mindenkire egyformán veszélyes, függetlenül attól, ki honnan származik.

A Berlingske dán napilap arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel a migránsok többsége nem otthon dolgozik, ezért nekik különösen fontos betartaniuk a járványügyi intézkedéseket. A cikk megemlíti, hogy ebben az esetben nem lehet az érintettekre úgy tekinteni, mint akik csak a szerencsétlen körülmények áldozatai, és nincs lehetőségük vagy idejük együttműködni a koronavírus elleni szabályozások betartásában.

„Mindannyiunk­nak kötelessége szolidaritást tanúsítani a világjárvány idején, amikor az egyének cselekedetei másokat is veszélyeztetnek” – mutat rá a ­Berlingske szerzője,

hogy a szabályok betartása nem az egyéni, hanem a közös érdeket szolgálja.

A Bild német napilap értesülései szerint a probléma más európai országokban is fennáll. Lothar Wieler, a német Robert Koch Intézet (RKI) vezetője nemrég azt mondta egy nem nyilvános, ám a sajtónak kiszivárgott online konferencián, hogy a helyi kórházak intenzív osztályain többnyire koronavírussal fertőzött migránsokat ápolnak. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a súlyos állapotban lévő betegek jóval több mint ötven százaléka a bevándorlók közül került ki.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy Németországban párhuzamos társadalmak vannak, amit szerinte csak úgy lehetne orvosolni, ha a német hatóságok együttműködnek a muszlim közösségek vezetőivel, de „a mecsetekbe nem jutunk be, és ez helytelen”. Az RKI vezetője hangsúlyozta, hogy a muszlimok a németországi lakosság csaknem öt százalékát teszik ki, az intenzív osztályokon mégis 50 százalék feletti az arányuk. Wieler tabutémának nevezte a jelenséget.

Thomas Voshaar, a moersi kórház tüdőrészlegének főorvosa elmondta, hogy a kormány figyelmeztetései a vírus veszélyeiről nem jutnak el a bevándorlókhoz. A főorvos ismertette egy nemrégiben végzett kutatásának eredményét is, miszerint a legsúlyosabb állapotú koronavírusos betegek több mint 90 százaléka migrációs hátterű.

Voshaar szerint a kormány azért nem foglalkozik a problémával, hogy elkerülje a faji alapú megkülönböztetés miatt kialakuló vitákat.

A német szakértők többnyire egyetértenek abban, hogy a migránsközösségeken belül vannak olyan tényezők, amelyek súlyosbítják a járvány terjedését. Idesorolták az egy háztartásban élők magasabb számát, valamint a szűk lakótereket is. De a bevándorlók egy része máshol sem tartja be a járványügyi korlátozásokat, például a temetéseken.

– Voltak olyan temetések, amelyek akkorák voltak, hogy nyilvánvalóan nem tartották be a szabályokat. Olyan szertartásról is tudunk, amelyen több mint 750-en vett részt, majd közülük sokakat súlyos betegként regisztráltak a kórházakban – magyarázta egy orvos a Focus hetilapnak.

Decemberben a svájci Basler Zeitung is arról adott hírt, hogy 70 százalék körüli lehet azoknak a fertőzötteknek az aránya, akik bevándorló hátterűek, Burkhard Gustorff bécsi orvosprofesszor pedig azt mondta, az intenzív osztályán fekvők 60 százaléka migráns.