Magyarország | 2021. 03. 07. – 16:15 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Akár a hashajtóknál is hatékonyabb megoldást jelenthet a krónikus székrekedés kezelésében, ha egy sámlira támasztjuk a lábainkat a mellékhelyiségben ücsörögve - derítette ki egy korábbi kutatás.

Amennyiben a hagyományos módon, azaz a földre tett talpakkal ülünk a toaletten, akkor a végbél olyan alakot vesz fel, amely megnehezíti a széklet távozását. Ha azonban egy kis sámlira tesszük a lábainkat, a végbél kiegyenesedésével jelentős mértékben megkönnyítjük a széklet áthaladását. Az Ohio State University Wexner Medical Center kutatócsoportja szerint a sámli sokkal olcsóbb, egészségesebb és egyben hatékonyabb megoldás is azok számára, akik székrekedéssel küzdenek, mint a hashajtók vagy a beöntések. A szakemberek 52 egészséges ember bélmozgásait vizsgálták négy héten keresztül. Közülük 44 számolt be arról, hogy gyakran erőlködik székelés közben, egyharmaduknak pedig kifejezetten nehéz, néha sikertelen is volt az ürítés - írja a Házipatika.com.

A kutatók több mint ezer bélmozgást jegyeztek fel a kísérlet ideje alatt - a résztvevők előbb két héten át használták, majd két héten át nem alkalmazták a sámlit. A vizsgálatok végén az alanyok több mint 70 százaléka számolt be arról, hogy a sámli használatakor gyorsabban tudtak üríteni, 90 százalékuk pedig arról, hogy kevesebbet kellett erőlködniük. A résztvevők több mint kétharmada nyilatkozott úgy a kísérlet végén, hogy továbbra is használni fogja a sámlit.

A kutatás eredményei azért is fontosak, mert bár ezek a sámlik egyre népszerűbbek napjainkban, illetve egyre több gyártó készít és reklámoz ilyen termékeket, eddig mégsem volt valódi tudományos bizonyíték rá, hogy valóban hatékonyak-e. A krónikus székrekedésnek és a folyamatos erőlködésnek hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek, így például kialakulhat aranyér vagy végbélrepedés. A sámli e problémák megelőzésére, illetve megszüntetésére kínál olcsó, egyszerű és mindenki számára elérhető megoldást.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés