HáziPatika.com

Megosztás


A körte alakú szerv a máj és a hasnyálmirigy környékén helyezkedik el és epét tárol, amelyet a belekbe juttatva segít a szervezetnek a zsírok megemésztésében. Az egyik leggyakoribb epebetegség az epekövek kialakulása, amelynek a többi között az alábbi tünetei lehetnek.

Hasi fájdalom

Az epekövek megjelenését eleinte gyakran hasi fájdalom jelzi, amely különösen zsírosabb ételek fogyasztása után jelentkezik, majd elmúlik. Általában viszonylag erős, tompa fájdalomról van szó, amely a has felső részén, a jobb oldalon jelentkezik. Ha egyre gyakrabban tapasztalunk ilyesmit, mindenképpen érdemes lehet kivizsgáltatni az okokat - írja a Házipatika.com.

Hányinger, hányás

Ha az epekő valamilyen elzáródást okoz, akkor gyulladás, duzzanat és súlyosbodó fájdalom lehet az eredménye, emellett pedig gyakran alakul ki émelygés, illetve hányás is.  Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, illetve étkezés után gyakran van hányingerünk, akkor forduljunk orvoshoz.

Gyomorégés

Mivel az epekövesedés tünetei gyakran hasonlítanak az emésztési zavarokéra, gyomorégés, görcsök és savfelböfögés is utalhat erre. Gyanakodni leginkább akkor van okunk, ha a tünetek szinte mindig étkezés után jelentkeznek, és pihenés, székletürítés hatására sem enyhülnek.

Sárgaság

Ha epekő zárja el az epevezetéket, akkor bilirubin felhalmozódásához vezethet az epehólyagban. Ezt a sárgás színű anyagot a máj termeli, és általában epévé alakul. Ha a bilirubin koncentrációja megnő a vérben, akkor a bőrbe is kiválasztódik, ami miatt a bőr, illetve akár a szemekfehérje is sárgás árnyalatot vehet fel.

Sötét színű vizelet, világos színű széklet

Ezt a két tünetet is a bilirubin felhalmozódása okozza. Ha ilyesmit tapasztalunk, gyakran lehet epevezeték-elzáródás tünete.