Magyarország | 2021. 03. 07. – 08:07 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Testünk változásaira, jelzéseire mindig érdemes odafigyelni, mert olykor egyes tünetek egészen váratlanul jelezhetnek komoly betegségeket is számunkra.

Cikkében a rodalesorganiclife.com több olyan ártalmatlannak tűnő panaszt is felsorol, amelyek mögött valamilyen jelentősebb probléma állhat a háttérben - írja a Házipatika.com.

Körmök

Az egészséges körmök általában sima felületűek és nincs rajtuk elszíneződés. Ha a köröm alatt vöröses elszíneződést veszünk észre, az lupusra is utalhat - ennél a betegségnél az immunrendszer a test egészséges sejtjeit támadja. A lupus kiütéseket is okozhat a kézfejen és az ujjakon.

Szaglás

A szaglás megváltozása, gyengülése akár az Alzheimer-kórkorai tünete is lehet egy kutatás szerint. 70 éves kor fölött a szaglásvesztés már normálisnak számít, ha de sokkal fiatalabb korban tapasztaljuk, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Haj

Sokféle hormont érint a testünkben, ha a pajzsmirigyünk nem működik megfelelően, többek között azt is, amelyik a hajnövekedésért felel. Éppen ezért ha hullani kezd a hajunk, akkor lehet, hogy érdemes orvoshoz fordulni - pajzsmirigygondokra különösen akkor érdemes gyanakodni, ha a hajvesztés mellett a hajunk száraz lesz és el is vékonyodik. Az alulműködő pajzsmirigy a szemöldök ritkulását is okozhatja.

Lehelet

A kellemetlen szájszag ínybetegségre utalhat, ami adott esetben erekciós zavarokkal is kapcsolatba hozható. Egy Törökországban készült kutatás tárta fel, hogy a 30 és 40 közötti férfiak körében azok, akiknek komolyabb ínybetegsége van, háromszor olyan gyakran szenvednek merevedési zavarokban, mint azok, akiknek egészséges az ínyük. A rendszeres szájápolás tehát nem csak a szép fogak miatt fontos.

Hallás

Több kutatás is összefüggést talált a cukorbetegség és a nagyothallás között - a magasvércukorszinthatására ugyanis károsodhatnak a fülekben lévő erek. Ha váratlanul romlani kezd a hallásunk, lehet, hogy érdemes ellenőriztetni a cukrunkat.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés