Magyarország | 2021. 03. 05. – 08:08 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Állandóan hideg a kezünk, a lábunk, didergünk még akkor is, ha odakint vagy a szobában kifejezetten meleg van? Az alábbiak lehetnek az okai.

Túl soványak vagyunk

Az alacsony testsúly, illetve testtömeg-index gyakran jár fázékonysággal. Mivel a testben kevés a zsír, nincs, ami védje a hidegtől, és az alacsony súlyú emberek általában keveset is esznek. Emiatt anyagcseréjük lelassul, testük pedig nem termel elég hőt - írja a Házipatika.com.

Baj van a pajzsmirigyünkkel

A folyamatos fázékonyság pajzsmirigy-alulműködés tünete is lehet, ami miatt szintén lassulhat az anyagcsere, és csökkenhet a test hőtermelése. Ha a fázékonyság mellé hajhullás, száraz bőr és folyamatos fáradtság is társul, vizsgáltassuk meg pajzsmirigyünket.

Nem viszünk be elég vasat

Az alacsony vasszint az egyik leggyakoribb oka a fázékonyságnak. A vas ugyanis segít a vérnek az oxigén szállításában, és abban, hogy tápanyagokkal lássa el a sejteket. Ha ez a funkció nem működik megfelelően, akkor a sejtek sem, ami didergést, hidegrázást okozhat. A tartós vashiány ráadásul pajzsmirigy-alulműködéshez is vezethet.

Rossz a keringésünk

Ha kezünk és lábunk mindig hideg, viszont a testünk többi része nem, akkor valamilyen keringési probléma állhat a háttérben. Lehet, hogy valami baj van a szívünkkel, az erős dohányosok pedig érszűkületre is gyanakodhatnak. A háttérben Raynaud-kór is állhat - ez a betegség a végtagok ereinek szűkületét okozza, de gyógyszerrel kezelhető.

Nem aludtunk eleget

Biztosan sokan tapasztalták már, hogy fáradtan sokkal fázékonyabbak. Hogy ennek pontosan mi az oka, még kutatják a szakértők, de szinte biztos, hogy az anyagcseréhez van valami köze. Ha nem alszunk eleget, lassulhat az anyagcsere, ami hatással van testünk hőmérsékletére.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés