Világ | 2021. 03. 05. – 18:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Több hónapos magasságokba emelkedtek a nemzetközi olaj árai pénteken, miután az OPEC és külsős szövetségesei közölték, nem emelik meg az olajkínálatot áprilisban.

Ralizni kezdett pénteken az olajár, miután az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) bejelentették, nem emelik meg az olajkitermelésüket áprilisban – írja az Origo.

A nemzetközi benchmarknak számító Brent és az amerikai WTI típusú olajjegyzések 68, illetve 65 dollár között mozogtak hordónként,

ami előbbi esetében közel 14 hónapos csúcsnak számított. 

Az emelkedés azt követően indult be, hogy csütörtökön már érkeztek arról hírek, hogy az OPEC+ tanácskozás eredményeként a tagok nem fogják megemelni az összesített kitermelésüket. A döntés azonban váratlanul érte a piaci szereplőket, mivel a többség úgy számolt, az OPEC+ enyhíteni fog a kitermelés-csökkentésén (vagyis növeli a kibocsátást), ahogy az olajárak az elmúlt két hónapban emelkedő trendet mutattak.

Ráadásul a legnagyobb kitermelőnek számító Szaúd-Arábia azt is bejelentette, hogy áprilisban is fenntartja az önként vállalt kitermelés-csökkentését, amivel napi 1 millió hordónyi kínálatot tart vissza a piacról – kiegészítve ezzel az OPEC+ általános vállalását.

Az orosz energiaminiszter, Alexander Novak jelezte, a döntés fontos volt Oroszország számára, hogy a gazdaság ki tudja elégíteni a szezonális hazai igényeket.

Az OPEC+ tavaly történelmi kitermelés-csökkentésről állapodott meg,

komoly lendületet adva ezzel a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került energiapiacnak.

2020 áprilisa és 2021 januárja között az OPEC-tagok és külsős szövetségeseik összesen 2,3 milliárd hordónyi olajkínálatot tartottak vissza a piacról, feltornászva ezzel az olajárakat.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kína gazdasága 2035-re a mostani duplájára nőhet. Ehhez a teljesítményhez évente legalább 4,7 százalékos gazdasági növekedésre lenne szükség.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy egy kutatás szerint a koronavírus megváltoztatta a vásárlói szokásokat. A koronavírus hatására megváltoztak a vásárlói szokások, illetve módosult a fogyasztói kosár összetétele is.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés