Origo
| 2021. 03. 04. – 19:00 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Több mint 140 ezer különféle vírust azonosítottak az emberi emésztőrendszerben – írja a Phys.org tudományos portál.

A Wellcome Sanger Intézet és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium bioinformatikai részlegének (EMBL-EBI) kutatói az emberi bélrendszerben található mikroorganizmus-közösséget vizsgálták - írja az Origo.

Több mint 28 ezer mintát elemeztek, és azt találták, hogy az emésztőrendszerben 140 ezer vírusfaj van jelen.

A vírusok száma és változatossága még a tudósokat is meglepte, akik az új ismeretek birtokában azt próbálják kideríteni, hogy a sejtparaziták miként befolyásolják a bélflóra egészségét. Az eredményeket a Cell tudományos folyóirat friss számában közölték.

Az emberi emésztőszervrendszerben óriási számban találhatók mikroorganizmusok; baktériumok és az őket fertőző vírusok, vagyis a bakteriofágok. Nem ismerjük azonban még részletesen ennek a komplex rendszernek a működését, aminek zavara különféle betegségek kialakulásához vezethet.

A szakértők metagenomikai módszerrel vizsgálták az emberi bélből származó mintákat.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem minden vírus káros a szervezetre, jelenlétük elengedhetetlen a bélrendszer ökoszisztémájának egészséges működéséhez" – hangsúlyozta dr. Alexandre Almeida, az EMBL-EBI és a Wellcome Sanger Intézet munkatársa.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy New York-i koronavírus-változatot találtak Izraelben. Egy család három tagjánál mutatták ki az újabb, Izraelben eddig ismeretlen változatot.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy külön szigeten temetik a koronavírus áldozatait. Srí Lankán a kormány bejelentette kedden, hogy külön szigetet jelölt ki a koronavírus miatt elhunytak biztonságos temetésére.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!