Magyarország | 2021. 03. 04. – 12:22 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Magyarország kormánya úgy döntött, hogy az iskolákat március 7-től egy hónapra, míg az üzleteket március 22-ig bezárja a romló járványügyi adatok miatt.

Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a kormányinfón - írja a Hirado.

Az elhunytak száma az elmúlt három napban 130 körül alakult,

míg a napi új fertőzések száma folyamatosan emelkedett.

Kedden  2764, szerdán  4211,  tegnap pedig 6278 új esetet regisztráltak. Lélegeztetőgépre 581, 622 és 639 beteg szorult ezeken a napokon – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hangsúlyozta, hogy a vírus terjedése nő, és a reprodukciós ráta a legmagasabb Európában. Hozzátette, az operatív törzs azt javasolta, hogy a kormány szigorításokat vezessen be, mivel enélkül tovább emelkedne a fertőzések száma és nyitás is későbbre tolódna. Csak a személyes kapcsolatok csökkentése vezethet eredményre.

A szerdai és csütörtöki ülésen a kormány a szakértőket meghallgatta és úgy döntött, hogy az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárja. A digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki. Az üzleteket pedig  március 8-től 22-ig bezárják, kivételt képeznek ez alól az élelmiszerboltok,  patikák, drogériák és benzinkutak  – jelentette be Gulyás Gergely.

Minden szolgáltatás szünetelni fog március 8-22 között, kivéve a magánegészségügyet

A konditermeket bezárják, és az igazolt sportolók meccseit is zárt kapuk mögött tartják. Minden munkaadót felkérnek arra, hogy biztosítsák az otthoni munkavégzést.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabatéri sporttevékenység engedélyezett. Kötelező  lesz szabadtéren a maszkhasználat mindenhol és szigorodik a határátlépés.

A kormány arra kér mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat.  Remélhetőleg a járvány utolsó szakaszában vagyunk – fogalmazott.

A nemzeti konzultáció március 15-én zárul, és

ezután dönthet a kormány az újranyitás menetrendjéről, melyre várhatóan március 22-e után kerülhet sor.
A vakcinaigazolványokról szólva elmondta, hogy erről még nem született uniós döntés, de a német álláspont, hogy a nemzeti hatáskörben kiállított okmányokat mindenhol el kell fogadni – mondta.

Önmagában is mutatja egy párt éretlenségét, hogy a járvány idején ehhez hasonló bürokratikus szabályokkal foglalkoznak – így értékelte a Fidesz kilépését az Európai Néppárt (EPP) frakcióból Gulyás Gergely.

A Fidesz úgy látja, hogy a Néppárt azt az utat választotta, hogy a baloldali erőkkel működik együtt és nem hagy teret a hagyományos értékekkel rendelkező pártoknak, mint a Fidesz.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma a világon 115,2 millió. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy március végéig maradnak a szigorítások Németországban. Március 28-ig meghosszabbíthatják Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségét a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai tanácskozására készülő javaslat kiszivárogtatott vázlata szerint.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés