Csehország | 2021. 03. 31. – 18:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Tovább javultak a koronavírus-járvány mutatói Csehországban.

Az egészségügyi minisztérium honlapján szerdán nyilvánosságra hozott statisztikákból kiderült, hogy kedden 8568 új igazolt fertőzést regisztráltak, ami 2400-zal kevesebb, mint egy hete - írja az MTI.

Enyhül a kórházak leterheltsége is.

Szerda reggel az intenzív osztályok speciális légzőkészülékkel felszerelt ágyainak mintegy negyede volt már szabad. Korábban ez a mutató 10-15 százalék körül mozgott. Az orvosok szerint azonban továbbra is sok a probléma, mert a helyzet javulása nem mindenütt egyforma.

Az összes cseh kórházban jelenleg több mint 7000 beteget kezelnek, közülük valamivel több mint ezren vannak súlyos állapotban.

Kedden egyelőre 85 beteg halálát jelezték. Ez a mutató a későbbi pontosítások következtében mindig némileg emelkedik. Március elején, közepén az elhalálozások száma néhányszor meghaladta a 200-at is. Ez a napi szám is csökkenő tendenciát mutat.

A Covid-19-járvány tavaly március eleji kirobbanása óta eddig 26 421 emberéletet követelt.

A cseh orvosok eddig 1,611 millió adag vakcinát használtak fel, mintegy 464 ezer személy már a második adagot is megkapta. Jan Blatny egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy április végéig mintegy kétmillió cseh állampolgár kapja meg a vakcina legalább első adagját.

A miniszter döntése alapján szakértői tanácsra a két dózis beadása közti időszakot az eddigi 14 napról 42 napra emelték. Csehországban továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A koronavírus-járvány terjedési mutatója továbbra is egy alatt van, ami a terjedés lassulását jelzi.

Korábban hírt adtunk arról, hogy csak 60 felettieknek adnak AstraZeneca-oltást Németországban. A bizottság azért adott ki új ajánlást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő az agyban.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Angliában feloldották a kijárási korlátozásokat. A brit kormány ugyanakkor továbbra is azt kéri, hogy a lakosság még ne induljon hosszabb utazásokra az országon belül.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés