HáziPatika.com

Megosztás


Nem minden készítmény egyforma, nem mindegyik tartalmazza a mikrotápanyagok aktív formáját. Vagy nem tud ugyanolyan hatékonysággal felszívódni a vitamin, vagy éppen túl "erős" a szervezetünknek. 

Hogyan érdemes tehát étrend-kiegészítőt választani? Mindenképpen olvassuk el a termék címkéjét, legyünk tisztában alapfogalmakkal és azt is próbáljuk meg minél pontosabban meghatározni, mi a célunk az étrend-kiegészítők szedésével. Az immunrendszerünket kívánjuk erősíteni, valamilyen betegség megelőzése a célunk, vagy csak egyszerűen szeretnénk energikusabbak lenni? - írja a Házipatika.com.

Multivitaminok

Válasszunk olyan készítményt, melyben nincs több 2500NE A-vitaminnál, ezt ugyanis a csonttömeg elveszítésével és a csípősérülések megnövekedett esélyével hozták összefüggésbe. Ellenőrizzük, hogy természetes E-vitamint tartalmaz-e (d-alfa-tokoferol), és nem pedig szintetikusat (dl-alfa-tokoferol), ez utóbbit ugyanis nem tudja olyan jól hasznosítani a szervezetünk. A túl sok vas is ártalmas, különösen a férfiaknak és az idősebb, változókorban lévő nőknek, egy kutatás szerint ugyanis ez a korai halálozás megnövekedett kockázatát okozhatja.

D-vitamin

A szervezetünknek legalább 600NE-re van szükség, ezt azonban igen nehéz csak a táplálkozáson keresztül biztosítani. A legjobban hasznosuló a D3 (kolekalciferol), de a vegetáriánusoknak érdemes kifejezetten vegán terméket keresniük, a D3 forrása ugyanis legtöbbször a halolaj.

Vas

Vasat jó néhány esetben javasolhat a háziorvos, például erős menstruációtól szenvedő nőknek vagy vérszegényeknek. De a vas komoly hatással lehet az emésztőrendszerre, többek között hasfájást és székrekedést is okozhat. Válasszunk elnyújtott hatású vastablettát vagy a napi ajánlott mennyiséget két részletben vegyük be, és a vas mellé mindig szedjünk C-vitamint is, ez ugyanis fontos a vas megfelelő felszívódásához.

Kalcium

A nők számára az egyik legfontosabb mikrotápanyag, mert segítségével megelőzhető a későbbi csontritkulást. A kalciumot többféle formában szedhetjük, a legjobbak közülük a kalcium-citrát, illetve a kalcium-karbonát. Az utóbbi általában olcsóbb és több aktív kalciumot tartalmaz, így kevesebb tablettát kell bevennünk, ám haspuffadást és székrekedést is okozhat. Mivel a szervezetünk csak meghatározott mennyiségű kalciumot tud egyszerre hasznosítani, a javasolt napi adagot érdemes két vagy három részletben, étkezések mellett bevenni.

Magnézium

A magnézium jótékony hatással van a testi és a lelki egészségre is, csökkenti a görcsöket, az izomfájdalmakat, és nélkülözhetetlen például az idegrendszer megfelelő működéséhez. Többféle formája kapható, a leggyakoribbak a magnézium-oxid, a magnézium-glicinát és a magnézium-citrát. Kutatások az utóbbi kettőt találták a leghatékonyabbnak, legkönnyebben felszívódónak, ráadásul ezek kevésbé okoznak emésztési problémákat.

Probiotikumok

A jótékony baktériumoknak számtalan pozitív hatásuk van, az immunrendszer erősítésétől kezdve a hangulatunk javításáig. Sajnos, a bélflóra egyensúlya igen érzékeny, és könnyen felborulhat, például ha antibiotikumot kell szednünk. Ilyenkor (is) érdemes probiotikumokat szedni, a legjobbak azok a készítmények, melyek több törzset is tartalmaznak (Lactobacillust és Bifidobacteriumot). Próbáljunk olyan étrend-kiegészítőt keresni, melyek a probiotikumok mellett prebiotikumot is tartalmaznak, ezek ugyanis nagyon fontosak ahhoz, hogy a probiotikumok táplálkozni és szaporodni tudjanak.