Ukrajna | 2021. 03. 03. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában az óvodákba elsősorban a közelben élő gyerekeket fogadják be.

Ezt az óvodai nevelés területi akadálymentességének biztosítását érintő Az óvodai nevelésről szóló törvény előirányozza.

Az ukrán Legfelső Tanács március 2-án első olvasatban elfogadta a törvénytervezetet, amelyet most készítik a második olvasatra – adta hírül az Ekonomicsnyi Novini hírportál. 

Julia Hrisina, a Nép szolgája párt  képviselője elmondta, hogy kik számíthatnak elsőbbségi beiratkozásra:

  • az óvoda közelében élő gyermekek;
  • az óvodás gyermekek testvérei;
  • óvodai dolgozók gyermekei.

Másod a sorban azok a gyerekek, akik nem az óvoda területén élnek.

Ugyanakkor nem szükséges a legközelebbi óvodába adni a gyermeket.

A szülőknek nem tilos más óvodát választaniuk.

Ha nincs elegendő hely az óvodában mindenki számára, aki jogosult az elsőbbségi felvételre, fel kell ajánlani a szülőknek, hogy válasszanak egy másik, az otthonhoz legközelebbi oktatási intézményt.

„A gyermekek óvodai felvételének problémája már régóta fennáll. Még 2018-ban a kormány és a helyi hatóságok megígérték, hogy megszüntetik a sorokat, de ezt a kérdést még nem oldották meg. Például Kijevben a szülők, akik szeptemberben regisztrálták gyermeküket, még mindig sorban várakoznak.  

A második probléma a lakóhely óvodához való területi kötöttségének hiánya.  

Ez a probléma árt a lakónegyedek azon lakóinak, akik nem írhatják be gyermeküket az óvodába, mert ott már vannak olyan gyerekek, akik más lakónegyedben élnek. Ez egy rendellenes helyzet” - magyarázta Hrisina.

Korábban hírt adtunk arról, hogy milyen változások várhatóak márciusban Ukrajnában. A legfontosabb események 2021 márciusában a lakosság koronavírus elleni védőoltása, valamint a nyugdíjak indexálása lesz.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy ezentúl kötelező a gyerekülés használata Ukrajnában. Mostantól kötelező  a gyerekülés a gépkocsikban, ha 145 centiméternél alacsonyabb gyermek szállítását tervezi.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés