Magyarország | 2021. 03. 03. – 20:20 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Tavasszal éled a természet, az emberek nagy része mégis sokkal fáradtabbnak érzi magát. A tavaszi fáradtság okairól már egyre többet tudunk, azonban előfordulhat, hogy nem az időjárás változása, hanem valamilyen hormonzavar áll a jelenség hátterében.

Lassan de biztosan megérkezik a tavasz, ami sokaknál nem plusz energiát, hanem fáradtságot hoz. Ennek oka azonban nem csak a időjárás változása, hanem valamilyen hormonzavar is lehet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ismerteti az álmosságot és fáradtságot okozó endokrin problémákat - írja a Házipatika.com.

D-vitaminhiány

A tavaszi fáradtságot gyakran a téli hónapok során megfogyatkozott D-vitaminkészlet okozza, amely tavasz elejére éri el a mély pontot. A D-vitaminhiány köztudottan fáradékonyságot okoz, de - mivel ez valójában egy hormon - sokszor hormonális problémát is előidézhet. A szevezet D-vitaminellátottsága egyszerűen megállapítható egy vérvizsgálatból. Ha a vitamin pótlására van szükség, kövessük a szakorvos előírásait!

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy hormontermelési zavarának 2 nagy típusa van: a túlműködés és az alulműködés. Az utóbbi esetében a kelleténél kevesebb pajzsmirigy hormon (T3, T4) termelődik. Mivel ezen hormonok komoly befolyást gyakorolnak az anyagcsere folyamatokra, így a szerv alulműködése esetén az anyagcsere lelassul. Ez többek között fáradékonyságban, álmosságban, menstruációs zavarokban és emésztési problémákban nyilvánul meg. Amennyiben a laborvizsgálat igazolja az állapotot, gyógyszeres kezelésre van szükség.

Mellékvese-fáradtság

A stresszes életmód egyik egyenes következménye a mellékvese-fáradtság. A stressz hatására ugyanis a mellékvesék által termelt kortizol mennyisége megnő, tartós stressz esetén pedig folyamatosan magas lehet a szervezetünk kortizolszintje. Ha a mellékvese a fokozott termelés miatt kifárad, hirtelen lecsökken a kortizol mennyisége, ami fáradtságot, depressziót, letargiát eredményez. A probléma esetén a megfelelő stresszkezelés elsajátítása, valamint gyógyszeres kezelés szükséges - magyarázza az endokrinológus.

Inzulinrezisztencia/cukorbetegség

Korunk egyik népbetegsége az inzulinrezisztencia(IR), amely kezelés nélkül könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. Az IR során a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, így nem képesek felvenni a cukrot. Emiatt a hasnyálmirigy még több inzulint bocsát ki kompenzálás gyanánt. Kezdetben csak az inzulin szintje válik kórossá, majd a vércukor mennyisége is megnő. Mind az IR, mind a diabétesz egyik fő tünete az állandó fáradtság, főleg étkezések után.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés