Nagy-Britannia | 2021. 03. 03. – 08:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Meteor hatolt be a Föld légkörébe Nagy-Britannia felett vasárnap este. A fényes jelenséget Izlandon és Hollandiában is látták - közölte hétfőn a brit Fireball Alliance (Tűzgömb Szövetség) tudományos egyesület.

A meteor darabjai valószínűleg Cheltenham várostól északra, Londontól 140 kilométerre északnyugatra értek földet - jrja az MTI.

A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. 

Ezek általában olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak át a világűrön. A Föld légkörébe lépve ellenállásba ütköznek és lefékeződnek, az így keletkező hő és forróság miatt válik láthatóvá a jelenség az éjszakai égbolton.

Videofelvételek szerint a kőzet 48 ezer kilométer per órás sebességgel haladt - mondta Ashley King, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa. "Ez túl gyors ahhoz, hogy ember alkotta űrszemét legyen" - véli a szakértő.

A felvételek azt is lehetővé tették, hogy rekonstruálják a meteor Nap körül eredeti röppályáját:

az objektum a Mars és a Jupiter között haladhatott.

"Ha meteoritot találnak, fényképezzék le és jegyezzék fel a koordinátákat, de ne érintsék meg a kőzeteket" - kérte Katherine Joy, a Manchesteri Egyetem munkatársa.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Szibéria válhat a Föld éléskamrájává a globális felmelegedésben. A Föld legtöbb részén a klímaváltozás negatív hatásai, az aszály, elsivatagosodás, áradás és az elviselhetetlen hőség fenyeget, amely hatalmas régiókat tehet lakhatatlanná, és óriási népmozgásokat indíthat el a világ számos térségében.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a Pfizer-vakcina kevésbé hatékony lehet az elhízottaknál egy olasz tanulmány szerint. Olasz kutatók egészségügyi dolgozókat tesztelve azt találták, hogy a második adag oltás után az elhízottak esetében csupán mintegy fele annyi antitest keletkezett szervezetükben, mint az egészséges embereknél.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés