Portugália | 2021. 03. 03. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A bíróság arra kötelezett egy portugál férfit, hogy 60 ezer eurót fizessen ki volt feleségének a közel 30 éves házasságuk alatt végzett házimunkáért.

A csütörtökön közzétett ítélet indoklása szerint abban az esetben, ha a ház körüli teendőket kizárólag vagy nagyrészt egyetlen személy végzi,

az az illető személy elszegényedéséhez, és a másik fél gyarapodásához vezet.

A nő eredetileg 240 ezer euró kártérítést kért, de ezt első fokon elutasította a bíróság, arra hivatkozva, hogy a házimunka egy házasságban „természetes kötelesség”, így nem indokolt kártérítést kérni érte - írja a maszol.ro.

Másodfokon azonban igazat adtak a nőnek, és volt férjét 60 782 euró kifizetésére kötelezték. A férfi fellebbezett, de a bíróság helyben hagyta a korábbi ítéletet, arra hivatkozva, hogy a házimunkának és a gyereknevelésnek gazdasági értéke van.

A bíróság a portugáliai minimálbérből kiindulva számolta ki a közel 30 év alatt végzett házimunka értékét.

Hasonló ítélet született február 24-én Kínában: egy férfit arra kötelezett a bíróság, hogy 7700 dollárt fizessen volt feleségének a házasságuk 5 éve alatt végzett házimunkáért.

A hasonló döntések jogi szakértők szerint védelmet nyújtanak annak az elvált házastársnak, aki több házimunkát végzett, és ezzel elvesztette az esélyét a karrierépítésre vagy továbbtanulásra.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Pfizer-vakcina kevésbé hatékony lehet az elhízottaknál egy olasz tanulmány szerint. Olasz kutatók egészségügyi dolgozókat tesztelve azt találták, hogy a második adag oltás után az elhízottak esetében csupán mintegy fele annyi antitest keletkezett szervezetükben, mint az egészséges embereknél.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az antitest-vizsgálatok már jelzik az oltás hatékonyságát. A vizsgálat egyértelművé tette azt is, hogy az oltásra adott immunreakció kialakulása az életkor haladtával lassul.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés