HáziPatika.com

Megosztás


Ezeket kerüljük, ha sokáig szeretnénk megőrizni csontjaink egészségét.

Az idő múlásával csontjaink állapota egyre romlik, de kis odafigyeléssel mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy minél tovább megőrizzük egészségüket. Nagyon fontos például, hogyan táplálkozunk, mivel néhány étel és ital nem tesz jót a csontoknak. A WebMD cikke összegyűjtötte, mi mindennel érdemes óvatosan bánni - írja a Házipatika.com.

Kerüljük el a kanapét

Bár napközben jólesik néhány percre leülni, megpihentetni a lábunkat, a kanapén való többórás ücsörgést jobb mellőzni. Ilyenkor ugyanis nemcsak a csontjaink számára értékes mozgásról mondunk le, hanem arról a D-vitaminról is, amit a szabadban begyűjthetnénk.

Ezek mellett a kanapén való ücsörgés néhány olyan csapdát is magában rejt, amelyeket talán már észre sem veszünk. Könnyen túlzásba vihetünk bizonyos italokat, például a kóla, a tea vagy a kávé fogyasztását. Márpedig ez utóbbiak is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kalcium távozzon a csontokból.

És ne feledkezzünk meg azokról a sötét, hideg, téli estékről, amikor előkerül az alkohol is. Ezzel bánjunk nagyon óvatosan - nőknek egy adag alkoholos ital, férfiaknak legfeljebb kettő javasolt -, ugyanis befolyásolhatja a kalcium felszívódását a testünkben.

A sós ropogtatnivalókat is adagoljuk mértékkel, ugyanis minél több sót viszünk be a szervezetünkbe, a test annál több kalciumtól szabadulhat meg - más szóval, annál kevesebb marad a csontoknak. Persze, nem kell teljesen lemondanunk a sóról, de próbáljuk napi 2300 mg alatt tartani a sóbevitelünket.

Dohányzás, gyógyszerek

Ajánlott letenni a cigarettát is, ugyanis azoknál, akik rendszeresen dohányoznak, illetve belélegzik a cigarettafüstöt, nehezebben képződik új, egészséges csontszövet. Minél tovább tart a dohányos időszak, a helyzet annál rosszabb lesz. Nem véletlen, hogy a cigarettázóknál nagyobb a csonttörés kockázata, és lassabban is gyógyulnak nemdohányzó társaiknál. Ha viszont leteszik a cigarettát, a csontok egészsége javulhat, habár hosszú évekbe telhet a regenerálódás.  

A gyógyszerek közt is van néhány, amelyek hosszú távú alkalmazás esetén negatívan befolyásolhatják csontjaink egészségét, mint például néhány glükokortikoid és rohamellenes szer. Ha kétségeink támadnak, érdemes felhívni a háziorvosunkat, aki szükség esetén változtathat a gyógyszeres kezelésen.

Biciklizés helyett

Bár a biciklizés nemcsak élvezetes, hanem szívünket és tüdőnket is erősítheti, csontjainknak nem igazán jó barátja. Ha nem szeretnénk lemondani róla, érdemes olyan mozgásformákkal párosítani, amelyeknél a testsúly a lábakon és a karokon oszlik el, így a test hatékonyabban tud a gravitáció ellen dolgozni. Jó választás lehet, ha a kerékpározást sétával, túrázással, tenisszel vagy úszással párosítjuk, amelyek segíthetnek a csontsűrűség növelésében.