Hirado.hu
| 2021. 03. 29. – 12:00 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nagy veszélyt jelent a koronavírus az elhízottakra. Egy friss tanulmány szerint a súlyos szövődmények kialakulásáért minden harmadik esetben az elhízás a felelős.

A szakemberek szerint a túlsúlyosaknak valóban életmentő lehet a védőoltás – írja a Hirado.

Elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség és szívelégtelenség:

ezek a legfőbb kockázati tényezők a koronavírus fertőzés szempontjából.

Egy nem rég megjelent amerikai tanulmány készítői több mint kilencszáz Covid-beteg adatait vizsgálva kimutatták, hogy a súlyos szövődmények kialakulásáért minden harmadik esetben az elhízás a felelős – mondta Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke.

A szakember hozzátette: számukra a védőoltás valóban életmentő lehet.

Halmy Eszter kifejtette, míg világszerte egyre nő az elhízás előfordulása, az elmúlt egy év tapasztalata azt mutatta, hogy tovább romlik a helyzet, hiszen az izoláció, a megnövekedett home-office arány, odavezetett, hogy 20–30 százalékkal nőtt meg azoknak a száma, akiknek jelentősen gyarapodott a súlya.

Ebben a 20–30 százalékban sok gyermek is benne van. A szakemberek szerint a gyerekek egészségére rossz hatással van az online oktatás.

Ezzel tovább romlik az az arány is, miszerint az elhízott gyerekek 80 százaléka felnőtt korában is túlsúlyos lesz.

A covid miatti otthonlét alatt jellemző a több nassolás és a kevesebb testmozgás.

Nagy Kriszta dietetikus azt mondja: a személyes példamutatás a legfontosabb a gyerekek egészség-nevelésében. A szülőnek példát kell mutatnia és tudatosan közösen változtatni ha azt szeretné, hogy gyermeke egészséges maradjon.

A szakemberek szerint az elhízás azonban nem csak az étkezésen és a mozgáson múlik, legalább ilyen fontos a kellő mennyiségű és minőségű alvás is. Ami a bezártságban szintén gyorsan felborul.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy orrspray formátumú oltáson dolgoznak brit tudósok. Emellett vizsgálják az ilyen módon beadott oltóanyag biztonságosságát és az esetleges kedvezőtlen reakciókat is.

továbbá emlékeztetünk arra is, hogy kutatók vizsgálják, hogy okoz-e 2-es típusú cukorbetegséget a koronavírus. A Covid-19 koronavírus és a 2-es típusú cukorbetegség közötti összefüggéssel kapcsolatos információkból hozott létre adatbázist a King's College London és a Monash Egyetem kutatócsoportja.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!