Észak-Afrika | 2021. 03. 29. – 14:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Kiszabadult hétfőn reggel a Szuezi-csatornát egy hét óta elzáró teherhajó – közölte a Inchape Shipping hajózási szolgáltató cég.

A hajók mozgását figyelő Vesselfinder és myshiptacking honlapok is megerősítették,

hogy a 400 méter hosszú, Ever Given hajó több mint 200 ezer tonnás fara megmozdult,

valamennyit eltávolodott a parttól - írja az MTI.

A Szuezi-csatorna Hatóság elnöke hozzátette, hogy még szükségesek bizonyos manőverek a hajó teljes kiszabadításához.

Egyenesbe állt a Szuezi-csatornában hétfőn reggel a vízi úton keresztbe álló és azt egy hétig elzáró teherhajó – közölték a Reuters hírügynökséggel meg nem nevezett tisztségviselők.

Az Ever Given konténerszállító motorját sikerült beindítani.

A hajót műszaki ellenőrzésre a csatornával szomszédos tavakra navigálják.

A panamai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú konténerhajó erős szél hatására állt keresztbe egy héttel ezelőtt a csatorna egy szűk szakaszán, és beékelődött.

Korábban hírt adtunk arról, hogy forgalmi dugót okozott egy hajó a Szuezi-csatornán. A hajókövető műholdas szolgáltatók adatainak tanúsága szerint az Ever Given nevű konténerszállító óriás kedd reggel keresztbe fordult és partra futott a Szuezi-csatornán, az Egyiptomot átszelő szűk vízi út déli végének közelében.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy napi több milliárd dollárban mérhető a Szuezi-csatornában vesztegelő áru értéke. „Békeidőben" óránként 400 millió dollárnyi áru érkezik a Szuezi-csatornába, napi szinten nyugati irányba 5,1 milliárd dollár, keleti irányba pedig 4,5 milliárd dollár értékű szállítmány halad át a csatornán”.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés