Magyarország | 2021. 03. 28. – 12:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Talán soha nem volt még olyan fontos, hogy mindent megtegyünk a megfelelő higiéniáért, mint most, a koronavírus-járvány idején. Azonban több olyan hiba is van, amit néha még azok is elkövetnek, akik kifejezetten ügyelnek az ilyen dolgokra.

Mutatjuk a leggyakoribb higiéniai bakikat. Aki magára ismer, annak érdemes átgondolnia a tisztálkodási szokásait - írja a Házipatika.com.

Túlzásba vitt tisztálkodás

Furcsán hangozhat, de a túlzásba vitt fürdés és zuhanyzás ugyanolyan káros lehet, mint ha egyáltalán nem tisztálkodnánk. A Columbia Egyetem kutatása szerint a túl sok zuhanyzás miatt a bőrünk kiszáradhat és kirepedezhet, így pedig a különféle kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe. A szakértők szerint naponta csak egyszer érdemes zuhanyozni.

Vécézés koszos kézzel

A vécéhasználat utáni kézmosás fontosságát talán nem kell megmagyaráznunk. Azonban az is nagyon fontos, hogy ne csak a dolgunk elvégzése után, hanem előtte is megmossuk a kezünket. Pár óra alatt ugyanis sok kórokozó gyűlhet össze a kezünkön, ezért nem ajánlott koszos kézzel megérinteni az intim részeinket és az ezeket fedő ruhákat.

Nem vagyunk elég körültekintőek

A vécé és környéke az egyik legkoszosabb rész a lakásban. Egyes kutatások szerint ráadásul még a vécé lehúzása után 90 perccel is lehetnek baktériumokat tartalmazó vízpáramaradékok a lehúzón. Ha gombos vécélehúzónk van, próbáljuk meg az öklünkkel vagy az egyik ujjunk hátuljával lenyomni, így sokat tehetünk azért, hogy a vécé lehúzása után ne vigyük át a kórokozókat a kilincsekre és a kapcsolókra. A többi lehúzási megoldásnál pedig érdemes vécépapírral megfogni a lehúzó kart. Az is nagyon fontos, hogy mindig csukjuk le a vécé fedelét, mielőtt leöblítjük a végterméket.

Ritkán cserélt párnahuzatok

Arra is érdemes figyelni, hogy ne aludjunk túl sokáig ugyanazon a párnahuzaton, mivel ez a felület igazi paradicsom a poratkák és a penész számára. Ezek pedig bőrproblémákat, belélegezve pedig allergiás, asztmás tüneteket okozhatnak. A szakértők azt javasolják, hogy legalább hetente cseréljük le a párnahuzatokat, és mindig 60 Celsius-fokon mossuk őket.

Házi kedvencek az ágyban

Az sem túl higiénikus, ha a házi kedvenceinket beengedjük az ágyunkba. Ugyanis még a legtisztább kutyák és macskák szőrében is rengeteg baktérium él - extrém esetben akár bubópestist is elkaphatunk tőlük.

Szappanos arcmosás

Sokan azt gondolják, hogy ha napi kétszer megmossák szappannal az arcukat, akkor igazán tiszta lesz a bőrük. A nem kifejezetten arcra való szappan azonban eltömíti a pórusokat, és pattanásokat is okozhat.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!