Index.hu
Megosztás


Komoly fennakadásokat fog okozni a globális vakcina-ellátásában, hogy a világ legnagyobb gyártója, az indiai Serum Institute (SII) felfüggesztette az exportot. 

Ezt pedig leginkább a szegényebb országok fogják megérezni, ugyanis az SII az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX nevű, a fejlődő országok beoltását célzó programjának a legnagyobb beszállítója - írja az Index.

Jóllehet, a gazdag országok is számítanak az AstraZeneca helyi verzióját, a CoviShield vakcinát gyártó SII termelésére,

Nagy-Britannia például az indiai gyártót okolta vakcinaellátásának lassulásáért.

Mindeddig mintegy 60 millió dózist szállított le India a világ mintegy 76 országának, miközben belföldön nagyjából 54 millió oltóanyagot osztott szét saját állampolgárai között.

A járvány új hulláma azonban arra késztette az újdelhi kormányt, hogy ideiglenesen, legalább április végéig felfüggessze a vakcinaexportot – írja többe között az al-Jazeera. 

Az lépés indokolt, ugyanis az SII kapacitásának jelentős részét a külföldi megrendelések teljesítése foglalja le, miközben az ország több államában is vakcinahiány van. 

ndiai szakemberek szerint arról van szó, hogy az új variáns két, már korábban azonosított változat tulajdonságait vegyíti magában, de egyelőre nem világos,

hogy veszélyesebb lenne az eredeti vírustörzsnél. 

Az SII eddig 28 millió adagot szállított le a COVAX-nak, márciusban további 40 millió, áprilisban pedig még 50 millió dózisra számított az ENSZ-program.

Ez most csúszik, amíg India saját, 1,4 milliárdos lakosságának beoltására összpontosít. 

A WHO kezdeményezésére létrehozott COVAX nemzetközi program azt tűzte ki célul, hogy az év végéig kétmilliárd dózist osszon szét az alacsony jövedelmű országok között. Forrás